У Росії затримали лікарів і журналістів, які прийшли на акцію до колонії, де сидить Навальний. Вони просили надати йому медичну допомогу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Росії затримали лікарів і журналістів, які прийшли на акцію до колонії, де сидить Навальний. Вони просили надати йому медичну допомогу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російські правоохоронці затримали дев’ятьох людей, які прийшли на акцію протесту під стінами колонії, де сидить опозиціонер Олексій Навальний.

Про це пише Meduza.

За даними місцевого управління МВС, загалом на акції були присутні 45 людей, з них близько 30 — журналісти та блогери.

Серед затриманих опинилися очільниця профспілки працівників охорони здоров’я «Альянс лікарів» та особистий медик Навального Анастасія Васильєва, ведучий YouTube-каналу Навального Дмитро Низовцев і журналіст CNN Меттью Ченс.

На акцію медики вийшли з вимогою надати Навальному кваліфіковану допомогу. Васильєва намагалася потрапити на прийом до керівництва колонії, але їй відмовили.

Водночас дружина Навального у своєму Instagram опублікувала листа від керівника колонії, який просить її передати паспорт політика. Без нього нібито там не можуть госпіталізувати Навального до лікарні або розглянути питання про умовно-дострокове звільнення.

Також вона розповіла, як над Навальним знущаються в колонії. Зокрема, за її словами, йому підкидають у кишені цукерки, хоча знають, що політик оголосив голодування. Також одного разу в загін принесли електроплиту та смажили на ній курку, щоб її запах поширювався на території колонії. Юлія Навальна зазначила, що до політика не доходять і фотографії із сімейного фотоальбому.

«Ну, а якщо серйозно, мені хочеться вам сказати: плюньте ви на цей паспорт, сходіть до психолога тюремного, поділіться з ним своїми проблемами — що хочете дивитися на фото чужих дітей, ну або зʼїжте хоча б підкладені курку і цукерки (яка ганьба для начальника колонії таким займатися)», — заявила вона.

Згодом соратники політика написали, що до Навального приходили представники тюремної медицини та заявили, що не будуть запрошувати професорів з Москви.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін (три з половиною роки), але суд вирішив змінити його на реальний, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався в Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок». 20 лютого суд визнав Навального винним у другій справі — про наклеп на ветерана.
  • 17 лютого Європейський суд з прав людини висунув вимогу до Росії звільнити Навального. Але Московський міськсуд відмовився брати до уваги рішення ЄСПЛ. У постанові йдеться, що ЄСПЛ «не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки».
  • Олексій Навальний у вʼязниці заявив про розвиток хвороби та відсутність лікування. Він підозрює защемлення нерва, унаслідок якого втратив чутливість у нозі та не може нормально ходити, але адміністрація колонії надає йому лише знеболювальне.