«Сильний кашель, температура 38,1». Навальний розповів про погіршення стану здоров’я і туберкульоз у його колонії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Сильний кашель, температура 38,1». Навальний розповів про погіршення стану здоров’я і туберкульоз у його колонії

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який відбуває покарання у справі «Ів Роше», захворів у виправній колонії під містом Покров у Володимирській області. Політик підозрює у себе туберкульоз.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Instagram.

«Цитую офіційні дані з сьогоднішнього вимірювання температури: “Навальний О. А., сильний кашель, температура 38,1”. Уже третій чоловік з мого загону за останній час госпіталізований з туберкульозом», — написав Навальний.

За словами опозиціонера, загалом у загоні — 15 осіб, тож епідемічний поріг перевищено.

«Але є й світла сторона, кажуть же «клин клином вибивають». Якщо у мене тубік, то, може, він прожене біль у спині й оніміння ніг. Добре б», — додав політик.

Водночас Навальний запевнив, що продовжує голодування.

«У мене є гарантоване законом право запросити лікаря-фахівця власним коштом. Я від нього не відмовлюся, а тюремним лікарям можна довіряти рівно настільки, як державному ТБ», — зазначив він.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін (три з половиною роки), але суд вирішив змінити його на реальний, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався в Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок». 20 лютого суд визнав Навального винним у другій справі — про наклеп на ветерана.
  • 17 лютого Європейський суд з прав людини висунув вимогу до Росії звільнити Навального. Але Московський міськсуд відмовився брати до уваги рішення ЄСПЛ. У постанові йдеться, що ЄСПЛ «не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки».
  • Олексій Навальний у вʼязниці заявив про розвиток хвороби та відсутність лікування. Він підозрює защемлення нерва, унаслідок якого втратив чутливість у нозі та не може нормально ходити, але адміністрація колонії надає йому лише знеболювальне.