«Лежу голодний, але поки із двома ногами». Навальний у колонії оголосив голодування та вимагає допустити лікаря

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Лежу голодний, але поки із двома ногами». Навальний у колонії оголосив голодування та вимагає допустити лікаря

Wikipedia

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який відбуває покарання у справі «Ів Роше» у виправній колонії під містом Покров у Володимирській області, оголосив голодування і вимагає допустити до нього лікаря.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook і виклав фото заяви начальнику колонії.

«Протягом останнього місяця (і останні три тижні перебування в ІК-2) я щодня звертаюся з проханням про надання медичної допомоги, допуск до мене лікаря та дозвіл передати для мене ліки. Я маю право запросити лікаря й отримати ліки. Ні того, ні іншого мені тупо не дають. Я оголосив голодування з вимогою виконати закон і пустити до мене запрошеного лікаря», — заявив Навальний.

За його словами, біль у спині перейшла в ногу. До того ж права, а згодом і ліва ноги частково втратили чутливість.

«Жарти жартами, але це вже напружує. Тож лежу голодний, але поки із двома ногами», — додав опозиціонер.

Також Навальний розповів, що замість надання медичної допомоги йому регулярно заважають спати — будять по 8 разів за ніч.

Крім того, зазначив опозиціонер, адміністрація колонії намагається тиснути на нього психологічно.

«Дали доручення засудженим-активістам (у просторіччі іменуються «козли»), готовим продати рідну маму за банку згущеного молока, тиснути на звичайних засуджених (у просторіччі іменуються «людська маса»), щоб ті перестали прибирати навколо мого спального місця. Вони мені так і кажуть: “Вибач, Олексію, але прибирати біля твого ліжка ми просто боїмося”», — розповів Навальний.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін (три з половиною роки), але суд вирішив змінити його на реальний, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався в Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок». 20 лютого суд визнав Навального винним у другій справі — про наклеп на ветерана.
  • 17 лютого Європейський суд з прав людини висунув вимогу до Росії звільнити Навального. Але Московський міськсуд відмовився брати до уваги рішення ЄСПЛ. У постанові йдеться, що ЄСПЛ «не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки».
  • Олексій Навальний у вʼязниці заявив про розвиток хвороби та відсутність лікування. Він підозрює защемлення нерва, унаслідок якого втратив чутливість у нозі та не може нормально ходити, але адміністрація колонії надає йому лише знеболювальне.