Британія «на 100%» впевнена у вакцині від AstraZeneca, а Німеччина обмежує використання препарату

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британія «на 100%» впевнена у вакцині від AstraZeneca, а Німеччина обмежує використання препарату

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Уряд Великої Британії висловив стовідсоткову впевненість у ефективності вакцини від коронавірусу розробки AstraZeneca-Oxford і не планує переглядати це питання, в той час як у Німеччині використання препарату обмежили людьми похилого віку — через побоювання щодо утворення тромбів.

Про це повідомляє CNN.

Міністр житла, спільнот і місцевого самоврядування Роберт Дженрік зазначив, що ефективність вакцини підтверджується численними дослідженнями, що їх провели регулювальні органи та підрозділи Міністерства охорони здоров’я.

«Ми на 100% впевнені у ефективності вакцини… Життя тисяч людей врятовані, починаючи лише з цього року, і все завдяки нашій програмі вакцинації», — сказав він.

Дженрік закликав людей охочіше йти на вакцинацію та пообіцяв, що прищепиться сам — коли до нього дійде черга.

«Це безпечна вакцина», — підкреслив міністр.

Свою заяву британський урядовець зробив після оголошення канцлерки Німеччини Ангели Меркель, яка повідомила про обмеження на використання розробки AstraZeneca-Oxford. Щеплення цією вакциною припинять для всіх людей, молодших за 60 років.

Вакцинний комітет Німеччини рекомендував залишити використання препарату лише для людей похилого віку через повідомлення про утворення тромбів у мізках понад 30 людей, які отримали першу дозу вакцини.

Рішення Меркель йде урозріз із рекомендаціями Європейського агентства лікарських засобів та Всесвітньої організації охорони здоров’я, що не виявили зв’язків тромбозу з щепленням вакциною AstraZeneca-Oxford.

Наразі в Німеччині цією розробкою прищепили 2,7 млн громадян, і частота ускладнень після ін’єкції склала 1 випадок на 100 тисяч вакцинованих. При цьому Міністерство охорони здоров’я не уточнює, про які саме випадки йдеться.

Люди, молодші за 60 років, все ж можуть вакцинуватися розробкою AstraZeneca-Oxford за власним бажанням, але з дозволу лікаря.