Одна доза вакцини від Pfizer або AstraZeneca захищає літніх людей на 62%. Інфіковані при цьому стають менш заразними

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Одна доза вакцини від Pfizer або AstraZeneca захищає літніх людей на 62%. Інфіковані при цьому стають менш заразними

Tim Reckmann / Flickr

Одна доза вакцини розробки Pfizer і AstraZeneca-Oxford давала 62% захисту серед мешканців будинків для літніх людей, на які в Англії та Уельсі припало близько чверті від усіх смертей від коронавірусу. Такого висновку дійшли дослідники Університетського коледжу Лондону.

Про це повідомляє BBC.

Команда дослідників проаналізувала дані понад 10 тисяч людей похилого віку з 310 будинків догляду та встановила, що єдина доза однієї із зазначених вакцин також знизила заразність тих, хто все ж захворів на коронавірус.

Отже, обидві вакцини можна вважати ефективними для хворобливих людей у віці від 65 років — середній вік досліджуваних осіб становив 86 років.

ПЛР-тести, які тричі проходили учасники дослідження, встановили, що на коронавірус після вакцинації захворіли менш ніж 500 вакцинованих осіб старшого віку — із 36 тисяч результатів позитивними виявилися 1,3 тисячі.

Як порівнянти з даними до вакцинації, одна доза обох вакцин захищає від зараження на 56% вже за чотири тижні після щеплення і на 62% — за п’ять. Прикметно, що показники обох вакцин виявилися ідентичними.

«Наші висновки свідчать, що одна доза має ефект, який зберігається від чотирьох до принаймні семи тижнів після вакцинації», — повідомила представниця Університетського коледжу Лондону Лора Шелкросс.

За її словами, також науковці визначили, що обидві вакцини захищають людей старшого віку від більш заразного «британського» штаму коронавірусу, який був дуже поширеним під час дослідження.

Близько 11% учасників дослідження вже перехворіли на коронавірус до вакцинації. Одна доза, яку отримали представники цієї групи, дала невеликий ефект, оскільки вони вже мали достатньо антитіл.

Невелика кількість людей — близько 4% — все ж заразилася після щеплення, однак дані говорять про те, що вони були менш заразними за тих, хто не зробив ін’єкцію.

Науковці підкреслюють, що наразі оперують лише попередніми даними, але переконані, що вони надійні з огляду на обставини дослідження. Хоча ефект від однієї дози вакцини демонструє суттєві результати, друга доза все ж забезпечує більш сильний і тривалий імунітет від хвороби.