Євросоюз не знайшов зв’язку між випадками анафілаксії та щепленням вакциною AstraZeneca

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз не знайшов зв’язку між випадками анафілаксії та щепленням вакциною AstraZeneca

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Після повідомлень про неочікувані побічні реакції на вакцину від коронавірусу виробництва AstraZeneca-Oxford регулятор Європейського Союзу рекомендував внести ризик анафілаксії до опису продукту. Водночас аналіз даних не виявив зв’язку між вакциною та алергічною реакцією у більшості випадків, і рекомендації з використання препарату залишаються без змін.

Про це йдеться в пресрелізі Комітету з оцінки ризиків фармакологічного нагляду Європейського агентства з лікарських засобів.

Регулятор рекомендує зазначити в описі препарату, що частота випадків важких алергічних реакцій невідома, однак є багато повідомлень про такий побічний ефект. Рішення базується на перегляді 41 доповіді про можливу анафілаксію серед 5 мільйонів британців, яким зробили щеплення.

«Після ретельного аналізу даних Комітет з оцінки ризиків фармакологічного нагляду робить висновок, що зв’язок з вакциною був, імовірною, у кількох із цих випадків», — йдеться в повідомленні.

Як зазначає регулятор, анафілаксія — відомий побічний ефект, який зрідка може проявитися після щеплення, і він враховується після розгортання вакцинації розробкою AstraZeneca-Oxford як можливий.

До того ж інформація про продукт вже містить застереження щодо анафілаксії. Це підкреслює необхідність адекватної медичної допомоги у випадку алергічної реакції, тому люди, що отримали щеплення, щонайменше 15 хвилин перебувають під наглядом лікарів.

«Людям, у яких спостерігається така реакція після першої дози вакцини, не слід вводити другу. Ця порада стосується усіх вакцин від коронавірусу, схвалених у Європейському Союзі, і залишається незмінною, й оновлення інформації про продукт не вимагає жодних змін у клінічному використанні», — повідомляє регулятор.

  • Консультативний комітет експертів Всесвітньої організації охорони здоровʼя вивчає вакцину від коронавірусу AstraZeneca після того, як деякі країни призупинили щеплення нею. Однак наразі причин не використовувати препарат немає.
  • Раніше ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину від AstraZeneca всім дорослим старшим за 18 років. В організації наголошують, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, зокрема й для людей віком від 65 років.
  • 23 лютого Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину проти COVID-19 від AstraZeneca для екстреного медичного застосування.
  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія».
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у цьому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.