Румунія та Болгарія теж призупиняють вакцинацію препаратом AstraZeneca

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Румунії та Болгарії тимчасово призупинили вакцинацію людей від коронавірусу препаратом AstraZeneca. Раніше аналогічне рішення ухвалила низка країн ЄС через повідомлення про те, що препарат спричиняє утворення тромбів та згодом — смерті людей, які вже отримали щеплення.

Про це повідомляє Reuters та пресслужба уряду Болгарії.

Румунський уряд назвав це «запобіжним заходом» на період розслідування смертей в Італії. Нагадаємо, що італійські органи сфери охорони здоровʼя розпорядилися відкликати партію вакцини AstraZeneca після смерті двох чоловіків на Сицилії, які нещодавно отримали щеплення. Румунія заявила, що припинила використовувати дози з тієї ж партії, що і в Італії. Зазначимо, що на початку лютого Румунія отримала 81 600 доз вакцини AstraZeneca і використала 77 049 з них. Призупинення дії триватиме до тих пір, поки Європейське агентство з лікарських засобів не завершить розслідування.

У Румунії 11 березня виявили 5 236 нових випадків коронавірусу, що є найвищим показником цього року. Понад 1,1 мільйона румунів вже отримали принаймні одне щеплення препаратами Pfizer-BioNTech, Moderna і AstraZeneca.

Премʼєр-міністр Болгарії Бойко Борисов також розпорядився призупинити вакцинацію препаратом від AstraZeneca. Заборона аналогічно триватиме допоки Європейське агентство з лікарських засобів не спростує всі сумніви щодо безпеки вакцини.

Нагадаємо, що 11 березня органи охорони здоровʼя Данії, Норвегії, Естонії, Латвії, Литви, Люксембургу та Ісландії призупинили вакцинацію препаратом AstraZeneca через повідомлення про виникнення тромбів у вакцинованих. Ще кілька країн — тому числі Австрія та Італія — призупинили використання окремих партій вакцини AstraZeneca.