«Це чудова вакцина». ВООЗ поки не бачить причин відмовлятись від препарату AstraZeneca

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Консультативний комітет експертів Всесвітньої організації охорони здоровʼя наразі вивчає вакцину від коронавірусу AstraZeneca після того, як деякі країни призупинили щеплення нею, але наразі немає причин не використовувати її.

Про це заявила прессекретарка ВООЗ Маргарет Гарріс, передає Reuters.

Органи охорони здоровʼя в декількох країнах (зокрема, Данії, Норвегії та Ісландії) призупинили використання вакцини AstraZeneca після повідомлень про появу тромбів у деяких вакцинованих людей. Зокрема, в Управлінні охорони здоров’я Данії заявляли, що вакцинація призупиняється через «серйозні випадки утворення тромбів серед вакцинованих людей». Водночас там не стверджують, що зв’язок між цим доведений.

Гарріс повідомила на брифінгу, що це «чудова вакцина» і що причинно-наслідковий звʼязок між щепленням і повідомленими проблемами зі здоровʼям не встановлений. Паузу у використанні вона назвала «запобіжним засобом».

«Дуже важливо розуміти, що так, ми повинні продовжувати використовувати вакцину AstraZeneca. Але будь-який сигнал щодо її безпеки повинен бути досліджений», — додала вона.

Окрім цього, у ВООЗ заявили, що на сьогодні у світі не виявили жодної смерті від вакцини від коронавірусу.

«Вакцинація від COVID-19 не знизить смертність від інших хвороб. Смертність з інших причин продовжиться, у тому числі після вакцинації, але без причинно-наслідкового звʼязку. Станом на 9 березня було введено понад 268 млн доз вакцини проти COVID-19. На сьогодні не виявлено випадків смерті від вакцини», — додали в організації.

Нагадаємо, що Європейське агентство з лікарських засобів вже виступило із заявою про те, що вакцина AstraZeneca не підвищує ризик виникнення тромбів.