Звіт ВООЗ: Коронавірус передався людині від тварин, витік із лабораторії — малоймовірний

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала звіт про свій візит до Китаю, де її експерти намагалися встановити походження коронавірусу. Там вважають, що він передався людині від тварин.

Копію цього звіту отримало агентство Associated Press. Публічно його ще не презентували.

У цьому звіті експерти представили чотири можливі шляхи передачі коронавірусу до людей і його поширення.

Найбільш ймовірним шляхом у ВООЗ вважають передачу коронавірусу людям від кажанів через якусь іншу тварину. При цьому зараження людей напряму від кажанів теж вважають ймовірним.

Також у ВООЗ розглядали ймовірність передачі вірусу людині через продукти харчування. Цей варіант теж можливий, але має низьку ймовірність. Водночас витік коронавірусу з лабораторії експерти вважають малоймовірним.

У звіті зазначається, що найближчий родич коронавірусу, який передався людям, виявляли у кажанів. Досить схожі віруси були у панголінів, а також норок і кішок, тому всі вони потенційно теж могли бути носіями хвороби.

  • У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що масштаби пандемії коронавірусу в китайському Ухані наприкінці 2019 року були більшими, аніж вважалося. Експерти ВООЗ під час роботи в Китаї виявили дані, які можуть свідчити, що кількість заражених коронавірусом в Ухані у грудні 2019 року була значно більшою за офіційну — 174 людини.
  • У середині січня група фахівців ВООЗ приїхала до Китаю, щоб встановити походження нового вірусу. Після майже місячного візиту експерти підбили підсумки, зазначивши, що поки не змогли точно встановити, звідки з’явився коронавірус. Там заявили, що провели дослідження на ринку в Ухані, але вірус туди звідкись потрапив. Експерти припускають, що коронавірус був серед людей ще до того, як потрапив в Ухань.
  • Вважається, що коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.