ВООЗ: Епідемія коронавірусу в Ухані була масштабнішою, ніж вважалося

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що масштаби пандемії коронавірусу в китайському Ухані наприкінці 2019 року були більшими, аніж вважалося.

Про це розповів керівник розслідувального напрямку місії ВООЗ Пітер Бен Ембарек в інтерв’ю CNN.

За його словами, експерти ВООЗ під час роботи в Китаї виявили дані, які можуть свідчити, що кількість заражених коронавірусом в Ухані у грудні 2019 року була значно більшою за офіційну — 174 людини.

Він зазначив, що китайські медики фіксували лише тих, хто хворів у тяжкій формі. А якщо врахувати ще й тих, хто хворів у легкій формі, то кількість випадків зараження може перевищувати тисячу.

Також Ембарек розповів, що експерти ВООЗ виявили щонайменше 13 різних мутацій коронавірусу в Ухані, які існували вже у грудні 2019 року.

  • У середині січня група фахівців ВООЗ приїхала до Китаю, щоб встановити походження нового вірусу. Після майже місячного візиту експерти підбили підсумки, зазначивши, що поки не змогли точно встановити, звідки з’явився коронавірус. Там заявили, що провели дослідження на ринку в Ухані, але вірус туди звідкись потрапив. Експерти припускають, що коронавірус уже був серед людей ще до того, як потрапив в Ухань.
  • Вважається, що коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.
  • У CNN раніше оприлюднили розслідування, що ґрунтується на внутрішніх документах Центру з контролю та профілактики захворювань провінції Хубей, де й почався спалах коронавірусу. Там зазначено, що спершу Китай суттєво применшував статистику хворих і померлих, повільно тестував людей та здебільшого ігнорував безсимптомні випадки.