У ВООЗ підбили підсумки візиту до Уханю: Витік коронавірусу з лабораторії малоймовірний, тварину-джерело хвороби не встановили

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Експерти з місії Всесвітньої організації охорони здоров’я підбили підсумки свого візиту до Уханю, під час якого намагалися встановити походження нового коронавірусу.

Про це пише The Associated Press.

Вони зазначили, що китайська влада максимально допомагала їм і дозволила відвідати усі місця, які вони хотіли, й опитати всіх людей, які були цікаві експертам.

У ВООЗ зазначили, що поки не змогли точно встановити, звідки з’явився коронавірус. Там заявили, що провели дослідження на ринку в Ухані, але вірус туди звідкись потрапив. Експерти припускають, що коронавірус уже був серед людей ще до того, як потрапив в Ухань.

«Ранні випадки вірусу повʼязані з ринком морепродуктів в Ухані, а інші — з іншими ринками, деякі не показали такого звʼязку. Можливо, що ринок морепродуктів в Ухані міг стати центром поширення вірусу... На основі наявної інформації неможливо визначити, як Sars-Cov-2 потрапив на ринок в Ухані», — сказав глава китайської експертної місії.

Там припускають, що перші випадки зараження людей новим коронавірусом могли статися за межами Уханю, але їх офіційно не зареєстрували.

Вони висловили кілька гіпотез щодо появи коронавірусу серед людей. Перша — людина напряму заразилися від тварини, але поки експерти не можуть з’ясувати, від якої саме. Варіант про передачу коронавірусу від кажанів вважають малоймовірним.

Друга гіпотеза — передача вірусу від тварини до людини через проміжного хазяїна, який найбільш близький до людей. Експерти ВООЗ найбільше схиляються до неї, але вона потребує додаткових досліджень.

Також є версія, що коронавірус потрапив до людини через заморожені продукти. Водночас гіпотезу про витік з китайської лабораторії експерти вважають малоймовірною.

  • Вважається, що новий коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.
  • CNN нещодавно оприлюднила розслідування, що ґрунтується на внутрішніх документах Центру з контролю та профілактики захворювань провінції Хубей, де й почався спалах коронавірусу. Там зазначається, що спершу Китай суттєво применшував кількість хворих і померлих, повільно тестував людей та здебільшого ігнорував безсимптомні випадки.