Китай надав експертам ВООЗ доступ до всіх ключових обʼєктів у місті Ухань

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Китайська сторона надала експертам Всесвітньої організації охорони здоровʼя повний доступ до всіх необхідних закладів та їхнього персоналу у місті Ухань. ВООЗ не очікувала на такий рівень відкритості. Про це член делегації Пітер Дашак розповів у інтервʼю Associated Press.

Експерти представили уряду список місць і людей, яких хочуть включити до свого розслідування, і ніяких заперечень не було.

«Нас запитали, куди ми хочемо поїхати. Ми надали список і побували у всіх ключових місцях», — сказав Дашак.

Він розповів, що команда завершила перевірку обʼєктів і кілька наступних днів переглядатиме дані та консультуватиметься з китайськими експертами. Після цього, 10 лютого, вони представлять результати своєї роботи і висновки щодо спалаху COVID-19.

Члени ВООЗ під час своєї роботи вивчали перші випадки зараження, звʼязок із тваринами і роль так званого холодового ланцюга — ймовірність того, що вірус був занесений у Китай на упаковці від імпортованих заморожених продуктів (таку теорію нещодавно висунув уряд Китаю).

Дашак високо оцінив китайських експертів, зокрема заступника директора Уханьського інституту вірусології Ши Чженлі — були припущення, що у ньому виготовили коронавірус або він «втік» з нього. Дашак зазначив, що під час візиту їх зустріли з рівнем відкритості, якого він навіть не очікував.

Окрім цього, команді також надали широкий доступ під час відвідування лікарень, де лікували пацієнтів під час першого спалаху в кінці 2019 і початку 2020 року.

  • Вважається, що новий коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.
  • CNN нещодавно оприлюднила розслідування, що ґрунтується на внутрішніх документах Центру з контролю та профілактики захворювань провінції Хубей, де й почався спалах коронавірусу. Там зазначається, що спершу Китай суттєво применшував кількість хворих і померлих, повільно тестував людей та здебільшого ігнорував безсимптомні випадки.