ВООЗ досі не впевнена в походженні коронавірусу й залишає в силі всі гіпотези

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ВООЗ досі не впевнена в походженні коронавірусу й залишає в силі всі гіпотези

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Всесвітня організація охорони здоров’я за підсумками візиту своєї експертної групи до Китаю залишається відкритою до всіх гіпотез щодо походження коронавірусу. Про це заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, повідомляє Reuters.

Експертна група в Ухані, де вперше виявили коронавірус, не змогла точно встановити його походження, однак вважає його витік з лабораторії малоймовірним.

«Поспілкувавшись із деякими членами команди, я хочу підтвердити, що всі гіпотези залишаються відкритими і потребують подальшого аналізу та вивчення», — сказав Гебреєсус .

Основною гіпотезою місії залишається виникнення вірусу в кажанів, однак точний сценарій його передачі до людини невідомий. Експерти ВООЗ припускають, що інфекція могла спершу потрапити до проміжного хазяїна від іншого виду тварин.

«Ми завжди говорили, що ця місія не дасть відповідей на всі запитання, але вона додала важливу інформацію, яка наближає нас до до розуміння походження вірусу COVID-19», — додав генсек організації.

Колишня адміністрація США на чолі з Дональдом Трампом вважала, що коронавірус витік з лабораторії в місті Ухань, однак Китай рішуче заперечив таку можливість, зазначаючи, що в лабораторії ніколи не досліджували новий вірус, так само як і схожі на нього віруси.

За однією з ранніх чуток, кажан укусив дослідника і заразив його коронавірусом. За іншою, нульовим пацієнтом був випускник Уханьського інституту вірусології. Конспірологічні теорії зводилися до того, що лабораторія співпрацює з китайськими військовими, які розробляють біологічну зброю, а вірус випадково потрапив назовні.