США виявили в даних випробування вакцини AstraZeneca невідповідності. Компанію закликали якнайшвидше все перевірити

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США виявили в даних випробування вакцини AstraZeneca невідповідності. Компанію закликали якнайшвидше все перевірити

Tim Reckmann / Flickr

Шведсько-британська фармакологічна компанія AstraZeneca, імовірно, використовувала застарілу інформацію у звіті про клінічне випробування вакцини від коронавірусу, розробленої спільно з Оксфордським університетом. Це могло викривити дані про ефективність препарату.

Таку заяву випустив Національний інститут здоров’я США.

«Рада з моніторингу даних і безпеки сповістила […] AstraZeneca про занепокоєність інформацією, опублікованою AstraZeneca за вихідними даними клінічного випробування вакцин проти COVID-19. […] AstraZeneca могла включити застарілу інформацію, яка, можливо, надала неповне уявлення про дані щодо ефективності», — йдеться в повідомленні.

Національний інститут здоров’я, що є складовою частиною Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США, закликав компанію AstraZeneca переглянути дані та якнайшвидше опублікувати найбільш точний та повний звіт про ефективність препарату.

Компанія повідомила, що опублікує більше даних щодо ІІІ етапу досліджень через дві доби, передає AFP.

У понеділок AstraZeneca опублікувала результати заключного, третього етапу дослідження вакцини, за якими її ефективність складає 79% і розробка на 100% захищає від важких випадків захворювання.

Окремо вакцину перевіряли на ймовірність виникнення тромбів. Жодного випадку не виявили.

Компанія, як і раніше, заявляє, що показник ефективності може бути вищим. Дослідження показують, що домогтися найкращого ефекту AZD1222 можна, вводячи другу дозу через 12 тижнів після першої.

Як повідомляє Reuters, у США вакцину можуть схвалити після того, як незалежні дорадчі комітети переглянуть дані. Вона широко використовується в інших країнах завдяки дешевизні та простоті у транспортуванні та зберіганні. Наразі розробка AstraZeneca розглядається як критично важлива для стримування коронавірусу в усьому світі.

Вакцину схвалили для екстреного використання понад 70 країн, багато з яких покладають на розробку великі сподівання.

  • Низка європейських країн протягом останнього тижня висловила стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини AstraZeneca, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовилися понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації внаслідок утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — розробники кажуть, що вона безпечна.
  • У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують, взагалі не зафіксували.
  • 18 березня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що не встановило однозначного звʼязку між випадками тромбозу і застосуванням вакцини від коронавірусу AstraZeneca. Уже 19 березня вісім країн зняли обмеження на вакцину.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.