МОЗ: Побічні ефекти після вакцинації проти коронавірусу виявляють у менше ніж 1%. Тяжких випадків взагалі нема

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МОЗ: Побічні ефекти після вакцинації проти коронавірусу виявляють у менше ніж 1%. Тяжких випадків взагалі нема

Japanexperterna.se / Flickr

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз в Україні роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують у відомстві, взагалі не зафіксували.

Про це заявив глава відомства Максим Степанов на нараді у глави держави, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Також міністр наголосив, що Європейське агентство з лікарських засобів уже офіційно заявило, що вакцина AstraZeneca абсолютно не збільшує ризику утворення тромбів.

Разом з тим президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності постійно проводити роз’яснювальну роботу щодо вакцинації серед українців. Він також зазначив, що перше щеплення знижує ймовірність зараження на 76% [спочатку у пресслужбі ОП повідомляли про 65%], тому шанси захворіти все одно залишаються.

«Лише після другої дози створюється повний захист від цієї небезпеки [коронавірусу]. Тому ми не мусимо забувати про маски навіть зараз, коли вакцинація вже триває», — наголосив Зеленський.

Зазначимо, раніше в МОЗ оприлюднили перелік можливих реакцій на вакцину проти коронавірусу Covishield (це почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота та інші). Водночас у відомстві наголосили, що побічні ефекти є нормальним явищем і минають за декілька днів після щеплення.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Covishield від Oxford-AstraZeneca. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити і через додаток «Дія». Загалом з початку вакцинації зроблено понад 53 тисячі щеплень.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний з препаратом AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.
  • Президент Володимир Зеленський виступає проти запровадження нового локдауну в Україні, натомість пропонує збільшити темпи вакцинації.