Випробування вакцини AstraZeneca в США показали її ефективність у 79%

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Третя фаза клінічних випробувань протикоронавірусної вакцини AZD1222 від AstraZeneca, які проходили в США, показала її ефективність у 79%, а для людей у віці від 65 років — 80%.

Про це йдеться в повідомленні AstraZeneca.

Уточнюється, що випробування проходили в 88 центрах у США, Чилі та Перу і фінансувалися американським Управлінням перспективних біомедичних науково-дослідних робіт. Вакцина продемонструвала 100% ефективність у запобіганні важкій формі хвороби.

Під час випробувань AZD1222 перевіряли на 21,5 тисячі пацієнтів. 20% з цієї кількості були люди старше 65 років. Приблизно 60% з них мали супутні захворювання (діабет, ожиріння або серцеві захворювання), що підвищувало ризик важкої форми COVID-19.

Окремо вакцину перевіряли на ймовірність виникнення тромбів. Жодного випадку не виявили.

Компанія, як і раніше, заявляє, що показник ефективності може бути і вище. Дослідження показують, що домогтися найкращого ефекту AZD1222 можна вводячи другу дозу через 12 тижнів після першого уколу.

AstraZeneca в найближчі тижні подасть заявку в Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA), щоб отримати дозвіл на використання препарату в США.

  • Низка європейських країн протягом останнього тижня висловила стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини AstraZeneca, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовилися понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації внаслідок утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — розробники кажуть, що вона безпечна.
  • У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують, взагалі не зафіксували.
  • 18 березня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що не встановило однозначного звʼязку між випадками тромбозу і застосуванням вакцини від коронавірусу AstraZeneca. Вже 19 березня вісім країн зняли обмеження на вакцину.