Уже вісім країн Євросоюзу відновили щеплення вакциною AstraZeneca. Інші досі вагаються

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Уже вісім країн Євросоюзу відновили щеплення вакциною AstraZeneca. Інші досі вагаються

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Відсьогодні низка країн Європейського Союзу відновлює щеплення вакциною AstraZeneca-Oxford, оскільки регулятор лікарських засобів не виявив зв’язку між ін’єкціями та важкими побічними реакціями, зокрема виникненням тромбів. Загалом використання розробки припинили 17 країн блоку — наразі 8 із них зняли обмеження.

Окрім Італії та Франції, до вакцинації розробкою повернуться Німеччина та Іспанія, повідомляє Financial Times.

Берлін заявив, що призупинення використання препарату було «засобом перестороги», бо продовжувати вакцинацію ним на фоні повідомлень про випадки тромбозу було б «безвідповідальним».

Іспанія відновить щеплення розробкою AstraZeneca-Oxford із наступної середи, щоб встигнути з’ясувати, кому буде найкраще її призначити. Перед цим у країні заборонили прищеплювати вакциною людей, старших за 55 років.

Як повідомляє Reuters, відсьогодні поновлюють вакцинацію препаратом Кіпр, Литва, Латвія та Словенія.

Ірландія досі вирішує це питання, однак вітає рішення Європейського агентства з лікарських засобів, що запевнило в безпечності препарату.

Інші 8 країн ЄС, що призупинили використання препарату (Австрія, Болгарія, Данія, Ісландія, Нідерланди, Норвегія, Румунія та Швеція), досі не ухвалили рішення щодо відновлення щеплень.

До 8 країн ЄС, що поновили використання вакцини AstraZeneca-Oxford, долучилась Індонезія — регулятор країни теж постановив, що навіть попри неочікувані ефекти від щеплення «ризик померти від коронавірусу значно вищий», пише Reuters.

  • Низка європейських країн протягом останнього тижня висловила стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовились понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації внаслідок утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — розробники кажуть, що вона безпечна.
  • У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують, взагалі не зафіксували.
  • Багато українців стають «жертвами» заяв політиків і різних теорій змов проти вакцинації, відмовляючись записуватися на щеплення. Препарат Covishield, яким зараз вакцинують українців, ідентичний препарату AstraZeneca, у чому запевняє і посол Великої Британії. Ефективність Covishield — 70,4%. Серйозних побічних ефектів вакцина не показала. Її використовують в Індії, Британії, ПАР, США та деяких інших країнах.