Італія та Франція поновлюють вакцинацію препаратом AstraZeneca

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Італія та Франція поновлюють вакцинацію препаратом AstraZeneca

Gianluca Panella / Stringer / Getty Images

Італія та Франція з пʼятниці, 19 березня, відновлюють вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca. Перед цим європейський регулятор заявив, що ця вакцина безпечна та не призводить до виникнення тромбів.

Про це повідомляє BBC.

15 березня обидві країни призупинили використання цієї вакцини — як превентивний захід на період, поки ЄС не підтвердить її безпечність.

«Введення вакцини AstraZeneca відновиться завтра [19 березня]. Пріоритетом уряду залишається введення якомога більшої кількості доз вакцини в найкоротші терміни», — заявив премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі.

Премʼєр-міністр Франції Жан Кастекс також оголосив, що у країні відновлюють вакцинацію препаратом AstraZeneca.

Нагадаємо, 18 березня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що не знайшло однозначного звʼязку між випадками тромбозу і застосуванням вакцини від коронавірусу AstraZeneca. Проте це не категорична заява — повністю цей звʼязок ще не виключають.

Зазначимо, що в низці європейських країн протягом останніх днів висловили стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовились понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації внаслідок утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — розробники кажуть, що вона безпечна.

  • У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують, взагалі не зафіксували.