Регулятор ЄС не виявив звʼязку між тромбами та вакциною від коронавірусу AstraZeneca

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Регулятор ЄС не виявив звʼязку між тромбами та вакциною від коронавірусу AstraZeneca

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) не знайшло однозначного звʼязку між випадками тромбозу і застосуванням вакцини від коронавірусу AstraZeneca. Про це повідомляє Reuters.

«Комітет прийшов до чіткого наукового висновку — це безпечна і ефективна вакцина. Комітет також дійшов висновку, що вакцина не повʼязана з ризиком утворення тромбів і проблемами зі згортанням крові», — заявила глава європейського медичного регулятора Емер Кук.

Проте з наявних даних не можна повністю виключити наявність зв’язку між випадками розвитку тромбів та вакциною. Регулятор продовжить відстежувати такі тенденції — але Кук наголосила, що вакцину можна вважати безпечною та ефективною для захисту від ризиків, пов’язаних з коронавірусом.

Керівниця комітету з безпеки вакцин Сабін Штраус сказала, що експерти не побачили проблем із якістю вакцини чи якоїсь окремої партії.

Кук також сказала, що країни ЄС самі можуть приймати рішення, застосовувати вакцину чи ні. Вона підкреслила, що в випадках вакцинації великої кількості людей завжди виникають якісь проблеми.

Зазначимо, що у низці європейських країн протягом останніх днів висловили стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовились понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації від утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — творці вакцини кажуть, що вона безпечна.