AstraZeneca на вимогу американських посадовців підкоригувала дані про ефективність своєї вакцини

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
AstraZeneca на вимогу американських посадовців підкоригувала дані про ефективність своєї вакцини

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Компанія AstraZeneca підкоригувала дані про ефективність своєї вакцини, знизивши її з 79 до 76%.

Про це повідомляє Associated Press.

Перерахувати результати компанію змусили вимоги американських посадовців. Незалежна комісія, яка слідкує за дослідженням, звинуватила AstraZeneca у зборі даних задля реклами вакцини. Спостерігачі в листі до керівників компанії заявили, що під час аналізу не врахували деякі випадки зараження коронавірусом, що може підірвати довіру до вакцини.

Агентство зазначає, що зазвичай суперечки з національними регуляторами та інститутами охорони здоров’я залишаються конфіденційними, проте не цього разу. У цьому випадку від AstraZeneca вимагали публічно виправити неточності в дослідженнях.

Наразі компанія очікує дозволу на використання препарату від Управління продовольства і медикаментів США (FDA).

  • 23 березня Національний інститут здоровʼя США заявив, що компанія AstraZeneca, імовірно, використовувала застарілу інформацію у звіті про клінічне випробування вакцини від коронавірусу, розробленої спільно з Оксфордським університетом. Це могло викривити дані про ефективність препарату.
  • Деякі європейські країни протягом останніх тижнів висловили стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини AstraZeneca, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовилися понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації внаслідок утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — розробники кажуть, що вона безпечна.