Канада призупинила використання вакцини AstraZeneca — через ризик утворення тромбів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Канада призупинила використання вакцини AstraZeneca — через ризик утворення тромбів

Tim Reckmann / Flickr

Канада припинила використання вакцини AstraZeneca (ефективність 76%) для людей у ​​віці до 55 років через ризик утворення тромбів. Про це повідомляє Associated Press.

«З урахуванням потенційних ризиків існує значна невизначеність щодо користі вакцинації AstraZeneca для дорослих людей у ​​віці до 55 років», — заявила заступник голови Національного консультативного комітету з імунізації Шеллі Дікс.

Канадські лікарі зазначають, що ймовірність тромбозу у тих, хто зробив щеплення препаратом AstraZeneca, становить 1 до 100 тисяч. Раніше передбачалося, що цей побічний ефект спостерігається в одному випадку з мільйона.

Окрім цього, минулого тижня МОЗ Канади розмістив на етикетці вакцини AstraZeneca попередження про ризик виникнення тромбів після щеплення. Також у країні випустили мануал для медиків і вакцинованих, за якими вони повинні спостерігати за потенційно можливими побічними ефектами після уколу.

Нагадаємо, що на початку березня понад 20 країн світу призупинили використання вакцини AstraZeneca через ймовірне виникнення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною не було — розробники казали, що вона безпечна. Після перевірки ВООЗ та Європейський медичний регулятор заявили, що препарат безпечний і не повʼязаний із тромбозом. Зрештою 18 березня країни почали повертатися до використання вакцини AstraZeneca.