Стерненко написав лист після акції під ОП: Закликаю Зеленського вилізти з теплої ванни

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Стерненко написав лист після акції під ОП: Закликаю Зеленського вилізти з теплої ванни

Активіст Сергій Стерненко, якого засудили до семи років увʼязнення, написав четвертий лист із СІЗО. Він звернувся до своїх прихильників після проведеної ними акції протесту під стінами Офісу президента.

Лист активіста, написаний 21 березня, оприлюднили на його сторінках у соцмережах.

«Пишу вам з тюремної камери, у якій, уявіть собі, немає обмальованих стін. Так само, гадаю, чисті стіни зараз і в камері СІЗО, де тримають у заручниках Антоненка […]. Учора [20 березня] мені виповнилось 26. Це був одночасно найгірший і найкращий день народження у моєму житті. [...] У мене була найбільша у країні вечірка та найкрутіший подарунок — це ваша небайдужість», — написав Стерненко.

Реагуючи на критику щодо обмальованого під час акції фасаду ОП, він спитав: «Що робити, коли влада перестає чути?» Водночас активіст вважає, що після суботнього протесту владі «стало не смішно — чи не вперше».

«За понад рік відбулись десятки, якщо не сотня акцій протесту проти свавільного увʼязнення Ріффа [Андрія Антоненка]. Зеленський і команда на них не реагують взагалі. […] Ми протестуємо, а влада з нас просто сміється. Учора ж, чи не вперше їм вже стало не смішно. Чого вартують обмальовані стіни та табличка, коли у країні відсутня справедливість?» — наголосив він.

Стерненко вважає, що у зростанні «рішучих протестних настроїв» винні, зокрема, глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков і генпрокурор Ірина Венедіктова. Він закликав президента Володимира Зеленського «негайно розпочати діалог».

«Закликаю Зеленського […] вилізти з теплої ванни та діяти. […] Якщо президент і надалі ігноруватиме цю кризу, яку створила його команда […], тоді дійсно від президента буде толку не більше, аніж від його таблички», — написав активіст.

Зазначимо, у попередніх листах Стерненко закликав Зеленського «вигнати чортів». Він тоді теж згадував про Авакова і Венедіктову. Також він заявляв, що «союзником» цих високопосадовців у «війні» проти нього виступив і нардеп «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику.
  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, а також намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу. У цьому вчинку підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости. 22 березня почали відмивати фарбу з фасаду ОП.
  • Прихильники Стерненка 22 березня заявили про підготовку нової акції під Офісом президента. Дату оголосять згодом.