Офіс президента почали відмивати від написів, які залишили прихильники Стерненка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

З фасаду Офісу президента почали змивати фарбу, нанесену під час суботньої акції протесту на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка.

Раніше в ОП оголосили збитки через пошкодження будівлі — їх оцінили у 2 мільйони гривень. У відомстві тоді зазначали, що ця сума ще може зрости. Там пояснювали, якщо не почати змивати фарбу впродовж 72 годин, то вона «вʼїсться у граніт». Але роботи почали раніше — від акції минуло менше 48 годин.

Водночас деякі активісти заявили, що 2 мільйони — це занадто багато. Співзасновник громадської ініціативи «Києве, мий» Єлісей Ходоловський стверджував, що на прибирання та відмивання фасаду потрібно приблизно 80 тисяч гривень.

«Там орієнтовно 450 квадратних метрів на фасаді і 150—200 квадратних метрів надворі. Сума [80 тисяч гивень] складається з прибирання стін фасаду, рам, вікон, скульптурних куль і двору від фарби та написів», — пояснив Ходоловський в коментарі «Радіо Свобода».

За його словами, до «Києве, мий» не зверталися з ОП після того, як він озвучив значно нижчу суму.

Зазначимо, один з організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готували перфоманс, але бити вікна та кидати димові шашки ніхто не планував.

  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу— у цьому підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.
  • Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» та очікують від Геращенка вибачень і спростування.
  • Фракція «Слуга народу» заявила про наміри ініціювати позачергове засідання Верховної Ради «у найкоротший термін» через події під час акції.
  • Прихильники Стерненка 22 березня заявили про підготовку нової акції під Офісом президента. Дату оголосять згодом.