Прихильники Стерненка готують нову акцію під Офісом президента

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Прихильники Стерненка готують нову акцію під Офісом президента

Сергій Моргунов / «Бабель»

Прихильники Сергія Стерненка заявили, що планують нову акцію біля Офісу президента в день судового розгляду апеляції на вирок активісту. Дату і час її проведення незабаром повідомлять.

Про це повідомили на сторінці Стерненка у Facebook.

«Наша наступна зустріч — у день апеляції. Київ, Банкова, Офіс президента. […] Готуймося», — йдеться в повідомленні.

У Стерненка також наголосили, що попередня акція біля ОП, яка пройшла 20 березня, була мирною. «Під ОП не було жодного постраждалого і жодної сутички. Щодо затриманого після акції ветерана 93 ОМБр Влада Сорда, ми допомагаємо та уважно слідкуємо. Своїх не кидають», — наголосили в активіста.

Також у повідомленні нагадали пʼять вимог, які висувають владі:

  • звільнити засудженого Сергія Стерненка;
  • звільнити Андрія Антоненка «та інших політв’язнів»;
  • накласти санкції РНБО на Андрія Портнова, «який зараз, через заступників керівника ОП Олега Татарова та Андрія Смірнова фактично керує судовою системою в Україні»;
  • відставка генпрокурора Ірини Венедіктової;
  • відставка глави Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова.
  • Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, а також намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу. У цьому вчинку підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.
  • Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» та очікують від Геращенка вибачень і спростування.
  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости.
  • Один з організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готувався перфоманс, але бити вікна ніхто не планував. При цьому деякі активісти заявили, що 2 мільйони — це занадто багато. Вони стверджують, що на прибирання та заміну скла потрібно не більше ніж 100 тисяч гривень.
  • Фракція «Слуга народу» заявила про наміри ініціювати позачергове засідання Верховної Ради «у найкоротший термін» через події під час акції.