Заступник Авакова назвав дії деяких протестувальників під ОП «провокацією», а Порошенка — зацікавленим у цьому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Заступник Авакова назвав дії деяких протестувальників під ОП «провокацією», а Порошенка — зацікавленим у цьому

Фото УНІАН

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко назвав дії деяких учасників акції протесту під Офісом президента «провокацією» і заявив, що за цим стоїть лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко.

Про це він сказав в ефірі «Радіо Свобода».

«Замовники цієї провокації мріють, щоб вийшла поліція, застосувала силу, пролилася кров. Після цього президента б звинуватили у тому, що він не дає громадянам висловлювати свою думку на мирних мітингах, але ми не будемо йти шляхом такої провокації. У нас достатньо сил, щоб захистити громадський порядок», — заявив Геращенко.

Він наголосив, що кілька десятків осіб «будуть нести відповідальність за хуліганські дії». Але разом з тим підкреслив, що більшість мітингувальників — «чесні люди, які поводяться спокійно».

«Є декілька десятків осіб, дії яких зафіксовані на відео з різних ракурсів, які будуть нести відповідальність за хуліганські дії, за псування державного майна, за розбите скло», — наголосив він.

На запитання журналіста, хто стоїть за цими «провокаціями», Геращенко заявив: «Зацікавленою особою є Петро Олексійович Порошенко. Це моя особиста думка. Порошенку потрібно робити все, щоб чим гірше, тим краще для нього».

Геращенко додав, що потерпілих серед мітингувальників та правоохоронців немає.

Також в МВС не повідомляють про ймовірних затриманих. Але в Telegam-каналі Сергія Стерненка заявили про одного затриманого — це Владислав Гранецький-Стафійчук, ветеран 93-ї окремої механізованої бригади. У повідомленні вказують, що силовики «відвезли його в невідомому напрямку».

Увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого Сергія Стерненка. Прихильники активіста вимагали відпустити його на волю, скандуючи гасла: «Волю Стерненку» та «Свободу політвʼязням». Також вони оприлюднили пʼять вимог до влади, серед яких і відставка глави МВС Арсена Авакова.

Деякі мітингувальники розписали стіни ОП й закидали будівлю димовими шашками. Також вони намагалися підпалити табличку «Президент України» та розбили скло у дверях ОП.

На кінець акції прихильники Стерненка запустили салют на честь дня народження активіста.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Стерненко провину заперечує й називає це розправою за проукраїнську позицію та критику.