Поліція розпочала провадження та затримала одного з учасників акції під ОП. Під відділком вночі сталися сутички

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом подій під час акції прихильників активіста Сергія Стерненка біля Офісу президента та затримала одного з її учасників.

Про це повідомили у пресслужбі поліції Києва.

Події кваліфікували як хуліганство. Санкція цієї статті передбачає до семи років позбавлення волі.

Поліція повідомила, що на мітингу затримала «одного із найбільш агресивних учасників» — це уродженець Вінничини, 1995 року народження. Правоохоронці стверджують, що раніше його притягали до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого статтею Кримінального кодексу про незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

У Telegram-каналі Сергія Стерненка повідомили, що правоохоронці затримали Владислава Сорда (Стафійчука). Біля Печерського відділку поліції, де його утримували, вночі сталися сутички між прихильниками Стерненка та правоохоронцями, які застосували сльозогінний газ. Ті, хто прийшов підтримати Стафійчука, хотіли завадити поліції вивезти його до ІТТ під Києвом.

«Громадське» повідомляє, що близько першої години ночі поліція таки вивезла його з відділку й повезла до ІТТ. Друг Стерненка Роман Ратушний заявив, що Стафійчук був «мирним учасником акції» під ОП. Також він запевняє, що учасники акції біля ОП не планували бити вікна будівлі, а зробили це «поліцейські провокатори».

Письменник Остап Українець повідомляє, що у Стафійчука як доказ вилучили одяг, а адвокатів до нього не пускають.

Влад Сорд (Стафійчук) — письменник, ветеран на позивний «Змій». Служив у «Правому секторі» та ОУН, демобілізувався з 93 ОМБр. Після повернення з війни разом з дружиною заснував видавництво «Дім химер».

Напередодні ввечері біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого Сергія Стерненка. Його прихильники оприлюднили пʼять вимог до влади, серед яких звільнення активіста з-під варти та відставка глави МВС Арсена Авакова.

Деякі мітингувальники розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, також намагалися підпалити табличку «Президент України» та розбили скло у дверях ОП. Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» в цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Стерненко провину заперечує й називає це розправою за проукраїнську позицію та критику.