У Раді ініціюють позачергове засідання через події біля ОП. «Слуга народу» хоче заслухати силовиків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Фракція «Слуга народу» заявила про наміри ініціювати проведення позачергового засідання Верховної Ради «у найкоротший термін» через події під час акції протесту прихильників активіста Сергія Стерненка біля Офісу президента.

Про це йдеться у заяві фракції, оприлюдненій у Telegram.

СН хоче провести засідання, щоб депутати дали свою оцінку вчорашнім подіям. «Ми ініціюємо проведення позачергового засідання у найкоротший термін за участю силовиків і ухвалення постанови з оцінками цієї події, завданнями для відповідних міністрів», — наголосили у фракції.

Там підкреслюють, що «завжди принципово підтримували» право громадян на мирний протест, але водночас категорично не сприймають «спроби підмінити цивілізоване вираження незгоди з насильством, вандалізмом, наругою над символами нашої держави».

Нардеп «Слуги народу» Олександр Качура заявив, что фракція буде пропонувати заслухати на засіданні представників правоохоронних органів. «Всі громадяни країни повинні знати прізвище організатора вчорашніх провокацій на Банковій. Винні мають бути покарані», — заявив він.

Один із організаторів акції біля ОП — лідер руху «Гонор» Сергій Філімонов розповів у коментарі «Громадському», що перфоманс на заході готувався, але биття вікон і димових шашок у планах не було.

«Втім, я не бачу потреби стримувати людей, бо президент думає, що це якийсь міфічний Порошенко [...] Це була перша така демонстративна акція, щоб президент почав звертати увагу. Він має бачити, що це справжній гнів народу, і якщо він не буде реагувати — це дуже погано закінчиться», — заявив Філімонов.

Також він додав, що вважає акцію біля ОП мирною, оскільки ніхто не постраждав, крім людей біля Печерського відділку поліції, де утримували одного затриманого учасника — Владислава Сорда (Стафійчука). Разом із тим, Філімонов зазначив, що не підтримує, але і не засуджує дії затриманого, якого підозрюють у хуліганстві, а саме — розбиванні скла.

Що сталося напередодні?

20 березня ввечері біля Офісу президента відбулася акція на підтримку засудженого Сергія Стерненка. Його прихильники вимагають звільнення активіста з-під варти та відставки глави МВС Авакова. Дехто з мітингарів розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, також намагалися підпалити табличку «Президент України».

Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» і очікують від Геращенка вибачення та спростування.

Поліція за фактом подій під час акції розпочала кримінальне провадження та затримала одного з її учасників — це ветеран Владислав Сорд (Стафійчук). Йому інкримінують хуліганство. Під відділком поліції, де його утримували, вночі сталися сутички між правоохоронцями та прихильниками Стерненка.

В Офісі президента вже підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і наголошують, що сума ще може зрости. Дії деяких мітингувальників також засудив мер Києва Віталій Кличко.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Стерненко провину заперечує й називає це розправою за проукраїнську позицію та критику.