Кличко відреагував на події під ОП: Не можна нецивілізованими методами вимагати справедливості

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кличко відреагував на події під ОП: Не можна нецивілізованими методами вимагати справедливості

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Мер Києва Віталій Кличко відреагував на вчорашні події під час акції протесту прихильників активіста Сергія Стерненка біля Офісу президента.

Про це він повідомив у Telegram-каналі.

«Можна по-різному ставитися до Володимира Зеленського і до Сергія Стерненка. До політиків і до активістів. Справа — в принципах і повазі, перш за все, до демократичних інституцій влади. Так, демократія — це справедливість у дотриманні прав кожного громадянина. Але це і відповідальність кожного громадянина, дотримання ним законів і правопорядку», — підкреслив Кличко.

Він наголосив, що вимагаючи справедливості, «не можна робити це нецивілізованими методами» та показувати Україну «не надто європейською державою». «А ми заплатили велику ціну за те, щоб бути демократичною частиною Європи», — додав він.

Нагадаємо, 20 березня ввечері біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого Сергія Стерненка. Його прихильники вимагають звільнення активіста з-під варти та відставки глави МВС Авакова. Дехто з мітингарів розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками, також намагалися підпалити табличку «Президент України».

Заступник глави МВС Антон Геращенко назвав такі дії «провокацією», а «зацікавленим» у цьому — лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка. У політика назвали ці звинувачення «параноєю» і очікують від Геращенка вибачення та спростування.

Поліція за фактом подій під час акції розпочала кримінальне провадження та затримала одного з її учасників — це ветеран Владислав Сорд (Стафійчук). Йому інкримінують хуліганство. Під відділком поліції, де його утримували, вночі сталися сутички між правоохоронцями та прихильниками Стерненка.

В Офісі президента вже підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і наголошують, що сума ще може зрости.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича. Стерненко провину заперечує й називає це розправою за проукраїнську позицію та критику.