«Плівки Деркача»: ЗМІ опублікували нові фрагменти записів нібито з кабінету Порошенка

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Плівки Деркача»: ЗМІ опублікували нові фрагменти записів нібито з кабінету Порошенка

Пресслужба президента України

Видання «Страна» у четвер, 18 березня, опублікувало нові «плівки Порошенка — Байдена», які, як стверджує, отримало від нардепа Андрія Деркача. Останній потрапив під американські санкції сам за спробу втручання в вибори в Сполучених Штатах та був за це оголошений «російським агентом впливу».

Видання, посилаючись на депутата, повідомляє, що оприлюднений аудіозапис був «зроблений у кабінеті президента Петра Порошенка» нібито одразу після його розмови з Джо Байденом. Під час запису політики начебто обговорювали націоналізацію ПриватБанку.

ЗМІ зазначає, що запис датований 19 грудня 2016 року. Спочатку на плівках звучить нібито запис розмови Байдена і Порошенка, потім — вже запис розмов нібито з кабінету останнього.

На плівках з начебто Порошенком спілкуються начальник Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтин Ворушилін і тодішній глава Міністерства закордонних справ Павло Клімкін.

На записі людина з голосом схожим на голос Порошенка дає доручення людині, яка вказана як Ворушилін, підготувати до кінця дня документи для Шлапака.

Ймовірно, йдеться про Олександра Шлапака, який у 2014 році обіймав посаду міністра фінансів. А 20 грудня 2016 року, на наступний день після записаних розмов, став главою правління ПриватБанку. На цій посаді він пробув до червня 2017 року.

«У тебе найважливіше завдання [...] — виписати по-бєспрєдєлу будь-який папір і передати все це Шлапаку […] Зараз, щоби Гонтарєва [на той час глава Нацбанку], коли йде на комунікацію, щоб вже мала рішення по Шлапаку, щоб вони могли це оголосити», — говорить на плівках людина з голосом, схожим на голос Порошенка.

«Плівки Деркача»

У травні-липні 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, ідеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами мільярда доларів в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, де працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції у парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах ідеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.

У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти чотирьох осіб, яких підозрюють у втручанні у вибори президента за підтримки російського уряду. Серед них — український депутат Андрій Деркач. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.

Видання «Страна.ua»

Видання «Страна.ua» запустив журналіст Ігор Гужва в 2016 році ― після того як пішов з холдингу «Мультимедіа Інвест Груп». Холдингом володів Олександр Клименко, ексміністр доходів і зборів, що входив до «сім'ї» Януковича. Після Революції Клименко утік до Москви. У 2017 році співробітники поліції і Генпрокуратури затримали Ігоря Гужву за вимагання. У 2019-му він отримав політичний притулок в Австрії, де в цей час жив юрист і колишній заступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов. Гужва і Портнов дружать, останній лобіює його повернення в Україну. Видання неодноразово звинувачували в маніпуляціях, поширенні фейків, порушенні стандартів і російській пропаганді.

Автор:
Вікторія Мартинюк
Теги:
«плівки Деркача»
Петро Порошенко
Джо Байден
Андрій Деркач
ПриватБанк

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter — ми виправимо