Дубінський стверджує, що Офіс президента причетний до публікації «плівок Порошенка—Байдена»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Дубінський стверджує, що Офіс президента причетний до публікації «плівок Порошенка—Байдена»

Кузьмін Олександр / УНІАН

Виключений з партії «Слуга народу» нардеп Олександр Дубінський стверджує, що Офіс президента причетний до оприлюднення депутатом Андрієм Деркачем «плівок Порошенка—Байдена».

Про це Дубінський заявив у відео, оприлюдненому в соцмережах.

«Саме Офіс президента Зеленського вимагав від мене участі у створенні слідчої комісії Верховної Ради за темою «плівок Порошенка—Байдена». І саме Офіс президента вимагав від мене участі в тій пресконференції, де Деркач оприлюднив відповідні плівки. Так от, спеціально для аферистів і шахраїв з вулиці Банкової нагадую, що я тоді від участі в цій афері відмовився», — заявив Дубінський.

Він також стверджує, що створювати слідчу комісію тоді довелося главі фракції «Слуга народу» Давиду Арахамії.

«Що стосується справи Деркача, що саме я на фракції вимагав від президента відреагувати на дії США та порушити проти нього кримінальну справу», — додав Дубінський.

Разом з тим нардеп не вказує, хто конкретно з Офісу президента вимагав створити комісію, і не наводить жодних доказів. В ОП і сам Арахамія поки ніяк не відреагували на цю заяву.

«Плівки Деркача»

У травні-липні 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, ідеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами мільярда доларів в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, при якому ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, де працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції у парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах ідеться про вплив Байдена на наглядові ради великих держпідприємств.

11 січня 2021 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Серед них опинився й Дубінський. Санкції запровадили через «плівки Деркача». У список також потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.

Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.