У Кремлі назвали «дурницею» причетність українського нардепа Деркача до російських спецслужб

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Кремлі назвали «дурницею» причетність українського нардепа Деркача до російських спецслужб

Петро Журавель / Wikipedia

Речник Кремля Дмитро Пєсков назвав «дурницею» причетність народного депутата Андрія Деркача до російських спецслужб, але при цьому заявив, що взагалі його не знає. Про це повідомляє Интерфакс.

«Я навіть не в курсі цього. Хто це? […] Чому тільки його називають агентом?» — сказав Пєсков журналістам на прохання прокоментувати публікації ЗМІ про те, що Деркач був російським агентом, який надав компромат на кандидата у президенти США від демократів Джо Байдена.

На запитання, чи означає той факт, що Пєсков не знає про Деркача, що той не є агентом, речник Кремля порадив звертатися з цим до російських спецслужб. І порадив «не читати таку дурницю в газетах».

Про що йдеться?

10 вересня стало відомо, що Міністерство фінансів США запровадило санкції проти чотирьох осіб, яких підозрюють у втручанні до виборів президента за підтримки російського уряду. Серед них — Деркач. США розглядають його як агента, пов’язаного з російською розвідкою близько десяти років. Деркач назвав це помстою через розкриті «нові схеми міжнародної корупції».

The Washington Post 16 жовтня написала, що спецслужби США ще торік попереджали Трампа, що його адвокат Рудольф Джуліані стане рупором російської дезінформації про кандидата у президенти США Джо Байдена. Зокрема, вказують на звʼязки Джуліані з агентами російської розвідки, включно із Деркачем. Зазначається, що адвокат зустрічався з цими людьми під час поїздки до України у 2019 році, коли збирав інформацію про Джо Байдена та його сина Хантера.

ФБР і ЦРУ заявляють про небезпеку російського втручання у вибори президента — на їхнє переконання, Кремль перешкоджає кампанії Байдена і посилює позиції Трампа.

  • 19 травня Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив колишнього віцепрезидента США Джо Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента. Наступного дня Офіс генпрокурора почав перевірку «плівок Деркача». Зеленський відреагував на «плівки Деркача», заявивши, що на Порошенка чекає багато вироків.
  • На початку липня Деркач оприлюднив нові аудіозаписи нібито міжнародних перемовин Порошенка. Цього разу показав розмову із нібито президентом Росії Володимиром Путіним.