Ексглаву «Укрбуду» Микитася звільнили з-під варти

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексглаву «Укрбуду» Микитася звільнили з-під варти

Facebook / Максим Микитась

Шевченківський райсуд Києва звільнив з-під варти експрезидента компанії «Укрбуд» та колишнього нардепа Максима Микитася, якого підозрюють у замовленні викрадення юриста. Про це повідомив його адвокат Євген Грушовець у Facebook.

Звільнення Микитася підтвердив і інший його адвокат — Артур Габріелян. За його словами, екснардепа відправили під нічний домашній арешт.

«Я подав клопотання про зміну запобіжного заходу, наголошуючи на тому, що підстав для тримання його під вартою надалі немає. Суд задовольнив наше клопотання», — повідомив Габріелян у коментарі «Громадському».

У разі доведення вини Микитасю загрожує до семи років позбавлення волі. Сам підозрюваний називав справу проти нього «провокацією», щоб «змусити його замовчати».

У НАБУ та САП переконані, що цю справу стосовно Микитася порушили через його свідчення щодо заступника глави Офісу президента Олега Татарова у справі про заволодіння коштами Нацгвардії. Микитась стверджує, що свідчив проти Татарова з особистих мотивів. За його словами, він взяв на роботу Татарова, коли той звільнився з Міністерства внутрішніх справ.

  • Микитась з 2019 року є головним фігурантом справи про розкрадання 81 мільйона гривень при будівництві квартир для Нацгвардії. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру в розкраданні, а 1 грудня 2020 року — про підозру в дачі хабаря. А вже 29 грудня в Нацполіції заявили, що Микитасю повідомили про підозру у ще одній справі — про викрадення юриста.
  • Перед цим, 2 грудня, НАБУ оприлюднило листування підозрюваних у «справі Микитася», серед яких, імовірно, був заступник голови ОП Олег Татаров. 18 грудня Татарову вручили підозру у причетності до справи про заволодіння 81 мільйоном гривень Нацгвардії.
  • За даними САП, Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів. Татаров заперечує свою причетність до справи та вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».
  • Згодом у НАБУ повідомили, що генпрокурор Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів у зазначеній справі, а Печерський суд постановив забрати справу в НАБУ. Бюро тричі просило Офіс генпрокурора повернути справу, але там посилаються на рішення суду.
  • Після цього прокурори відкликали клопотання про запобіжний захід Татарову. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) це клопотання задовольнив — Татаров уникнув арешту.