Офіс генпрокурора відповів на звинувачення НАБУ у справі Микитася. Зміну прокурорів пояснили «резонансом»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Офіс генпрокурора відповів на звинувачення НАБУ у справі Микитася. Зміну прокурорів пояснили «резонансом»

Кузьмін Олександр / УНІАН

В Офісі генпрокурора відреагували на заяву НАБУ про перешкоджання генпрокурора Ірини Венедіктової у притягненні до відповідальності винних у справі квартир для Нацгвардії. Про це йдеться у відповідній заяві прокуратури.

Там заявили, що 1 грудня генпрокурор Венедіктова змінила групу прокурорів і додала туди себе, бо справа набула резонансу і потрібно було забезпечити «швидке, неупереджене дослідження усіх обставин провадження».

Також заради «ефективного» розслідування до складу включили і в. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максима Грищука, а старшим групи призначили начальника управління САП Андрія Довганя.

При цьому наголошують, що Венедіктова не зобов’язана з кимось погоджувати таке своє рішення, а зміна групи прокурорів не впливає на проведення слідчих дій.

Натомість у прокуратурі звинуватили НАБУ у розголошенні відео негласних слідчих дій, яким намагалися «тиснути на генпрокурора за допомогою медіаспільноти і громадських активістів». У заяві додають, що оцінка обґрунтованості підозри будь-якій людині на підставі кількох відео «була б грубим порушенням основних конституційних засад». Про яке саме відео йдеться — у заяві не уточнюють.

Нагадаємо, напередодні у НАБУ заявили, що Венедіктова «таємно», без вивчення матеріалів провадження і без правових підстав змінила прокурорів у справі. Внаслідок цього детективи НАБУ і прокурори САП не змогли повідомити про підозру третьому ймовірному фігуранту справи — колишньому посадовцю компанії «Укрбуд».

У НАБУ не називають прізвище нового фігуранта справи. Але журналіст Юрій Бутусов повідомив з посиланням на власні джерела, що йдеться про нинішнього заступника глави Офісу президента Олега Татарова. У той же час підозрюваний у справі експрезидент компанії «Укрбуд» Максим Микитась стверджує, що Татаров працював у компанії юристом.

Сам Татаров заперечує свою причетність до справи і вважає, що оточення глави НАБУ розповсюджує «чутки».

Що це за справа?

НАБУ розслідує розкрадання 81,5 млн грн, які виділили на будівництво квартир для Нацгвардії. Один з підозрюваних — експрезидент державної будівельної корпорації «Укрбуд» Максим Микитась. Він обміняв квартири у будинку в центрі Києва на квартири на околицях столиці. Вартість цих квартир на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири на старті домовленостей.

Другим підозрюваним є співробітник криміналістичного центру МВС Констянтин Дубонос, який і зменшив суму збитків у справі — з 81 мільйона до 7 мільйонів гривень. За це, за даними слідства, він отримав від Микитася хабар у вигляді паркомісця за 250 тисяч гривень.