Справа про квартири для Нацгвардії: НАБУ оголосило підозру екснардепу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру екснардепу у розкраданні 81 млн грн, призначених для будівництва житла для Національної гвардії. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«Екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Нацгвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему із заволодіння нерухомістю Національної гвардії України», — йдеться у повідомленні.

Його дії кваліфіковано за ч. 3 ст. 27 (співучасть у злочині), ч. 5 ст. 191 (розтрата майна) Кримінального кодексу. Вирішується питання про обрання екснардепу запобіжного заходу.

НАБУ не вказує особистість нардепа, проте за даними ЗМІ, йдеться про екснардепа від «Блоку Петра Порошенка» Максима Микитася.

Про що йдеться?

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.