Справа про квартири для Нацгвардії: ексглава «Укрбуду» Микитась повернув 50 мільйонів гривень із суми збитків

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Справа про квартири для Нацгвардії: ексглава «Укрбуду» Микитась повернув 50 мільйонів гривень із суми збитків

Facebook / Максим Микитась

Підозрюваний у кримінальній справі про заволодіння 81,5 мільйона гривень Нацгвардії експрезидент компанії «Укрбуд», колишній депутат Максим Микитась добровільно відшкодував до державного бюджету більшу частину суми збитків — 50 мільйонів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

У цій же справі накладений арешт на майно підозрюваних на понад 300 мільйонів гривень та в дохід держави стягнуто заставу 30 мільйонів гривень за порушення покладених на підозрюваного обов’язків.

Нагадаємо, раніше НАБУ звинуватило генпрокурора Ірину Венедіктову у перешкоджанні притягненню до відповідальності винних у цій справі. За даними відомства, вона без вивчення матеріалів провадження і без правових підстав змінила прокурорів, через що не змогли повідомити про підозру ще одному ймовірному фігуранту справи. Журналіст Юрій Бутусов повідомляє з посиланням на власні джерела, що йдеться про нинішнього заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Микитась стверджує, що Татаров працював в «Укрбуді» як юрист.

Справа Микитася

Максима Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн гривень. У 2000-х Головне управління внутрішніх військ МВС України (у подальшому реорганізоване в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний Хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.