Справа про квартири для Нацгвардії: суд призначив ексдепутату Микитасю заставу в 5,5 млн

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому народному депутату Максиму Микитасю (група «Воля народу») у вигляді застави на суму 5,5 млн грн за підозрою у розкраданні 81 млн грн коштів на будівництві квартир для Національної гвардії.

Таке рішення суд ухвалив у пʼятницю, 4 жовтня.

У разі внесення застави Микитась повинен носити електронний браслет, за першим викликом з’являтися до правоохоронців, не залишати міста проживання, не спілкуватися з іншими фігурантами справи, а також здати паспорти.

Напередодні Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала клопотання про арешт Микитася з можливістю йому вийти під заставу у 300 млн грн.

Про що йдеться?

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізоване в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.