Справа про квартири для Нацгвардії: ексголові «Укрбуду» Микитасю повідомили про підозру у дачі хабаря

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В рамках кримінальної справи про заволодіння 81,5 млн грн Нацгвардії експрезиденту компанії «Укрбуд», колишньому депутату Максиму Микитасю повідомили про підозру у даванні хабаря (ч. 3 ст. 369 КК) експерту, який знизив вартість житлового комплексу на Печерську.

Про це повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Вказано, що Микитась дав за отримання недостовірного письмового висновку судового експерта 250 тисяч гривень. Гроші отримав заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС. Йому про підозру в отриманні хабаря повідомили 30 листопада.

За даними НАБУ, коли справу вела поліція, слідчий призначив судову оціночно-будівельну експертизу, яка повинна була встановити ринкову вартість нерухомості в ЖК на Печерську і на околиці Києва. «За угодою, укладеною Нацгвардією з компанією-забудовником, в обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва (колишня військова частина) Нацгвардія мала отримати у новозбудованому житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць», — наголошується у повідомленні. Сторони, однак, уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від квартир у центрі міста в обмін на 65 квартир на околиці.

За даними слідства, Микитась з ексчиновником «Укрбуду» дали хабар, щоб експерт вніс у документи мінімальну різницю вартості нерухомості (7 млн грн замість 81 млн грн).

  • Максима Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн гривень. У 2000-х Головне управління внутрішніх військ МВС України (у подальшому реорганізоване в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.
  • Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний Хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.
  • 2 жовтня 2019 року НАБУ оголосило про підозру Микитасю в розкраданні 81 млн грн. 4 жовтня того ж року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Микитасю у вигляді застави на суму 5,5 млн грн. 6 жовтня за нього внесли заставу. Вже 22 жовтня ВАКС знову заарештував Микитася із заставою у 80 млн грн, але він знову вийшов.
  • 5 травня 2020 року НАБУ повідомило про нові злочини всім фігурантам справи. 14 травня суд відправив Микитася під домашній арешт, а вже 28 травня йому змінили арешт на утримання під вартою. Останнім рішенням суду Микитася утримуватимуть під вартою до 24 грудня 2020 року.