Справа про квартири для Нацгвардії: домашній арешт Микитася змінили на тримання під вартою

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Справа про квартири для Нацгвардії: домашній арешт Микитася змінили на тримання під вартою

Facebook / Максим Микитась

Судді Апеляційної палати Антикорупційного суду змінили запобіжний захід ексдепутату і колишньому голові «Укрбуду» Максиму Микитасю на тримання під вартою з альтернативою застави у 100 мільйонів гривень.

Відповідне рішення прийняли на засіданні суду.

Апеляція скасувала рішення судді першої інстанції Андрія Біцюка, який обмежився тільки домашнім арештом. Екснардепа відправили під варту до 14 липня.

До цього Микитась мав перебувати під домашнім арештом до 14 липня. Прокурор доводив, що домашній арешт несе декілька ризиків (наприклад, такий вирок не передбачає застави).

Про що йдеться?

Максима Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн гривень. У 2000-х Головне управління внутрішніх військ МВС України (у подальшому реорганізоване в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний Хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.