Печерський райсуд ухвалив забрати в НАБУ справу Татарова і віддати її Держбюро розслідувань. САП оскаржить рішення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Печерський райсуд ухвалив забрати в НАБУ справу Татарова і віддати її Держбюро розслідувань. САП оскаржить рішення

Гонтар Владимир / УНИАН

Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк ухвалив передати справу щодо заступника голови Офісу президента України Олега Татарова з Національного антикорупційного бюро до Державного бюро розслідувань.

За даними «Слідства.Інфо», таке рішення суддя ухвалив 14 грудня, задовольнивши скаргу адвоката про нібито порушення підслідності.

«Зобов’язати генерального прокурора [Ірину Венедіктову] вирішити спір про підслідність у кримінальному провадженні … та доручити здійснення досудового розслідування у ньому іншому органу досудового розслідування», — цитує видання ухвалу.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі вже заявили, що оскаржать рішення судді Вовка, оскільки, як наголосили в САП, він вийшов за межі наданих йому повноважень.

«Вирішення питання про підслідність є дискреційним правом прокурора відповідно до вимог ч. 5 ст. 218 КПК України та не належить до компетенції слідчого судді, одночасно законодавець прямо заборонив доручати досудове розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності НАБУ, іншому органу (ч. 5 ст. 36 Кримінального процесуального кодексу України)», — пояснили у САП та додали, що у цій справі повідомлено про підозру колишньому нардепу, що є винятковою підслідністю НАБУ.

Окрім цього, в прокуратурі наголосили, що судовий контроль у справах НАБУ здійснює Вищий антикорупційний суд, а не Печерський райсуд Києва.

  • 2 грудня НАБУ заявило, що планувало повідомити про підозру третьому фігуранту справи експрезидента «Укрбуду» Максима Микитася — колишньому посадовцю цієї компанії. Але цьому, за даними відомства, завадила генпрокурор Ірина Венедіктова. Вона змінила прокурорів у справі, увівши до складу групи себе та в. о. глави САП Максима Грищука.
  • У НАБУ не називають прізвище нового ймовірного фігуранта справи. Але журналіст Бутусов повідомив із посиланням на власні джерела, що йдеться про нинішнього заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Водночас Микитась стверджує, що Татаров працював у компанії юристом. Сам Татаров заперечує свою причетність до справи і вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».
  • 4 грудня під ОП відбулася акція протесту, на якій вимагали звільнити Татарова. Він відреагував на це, заявивши про «зовнішнє управління».