Військовий режим М’янми спробував зняти мільярд доларів з рахунку в банку США. Його заблокували на необмежений строк

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Військова диктатура М’янми через кілька днів після захоплення влади спробувала зняти мільярд доларів у Федеральному резервному банку США, однак рахунок заморозили. Спершу переказ просто затримали, а після наказу президента Джо Байдена заблокували на необмежений строк.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на обізнані джерела в уряді США.

Зняти кошти з рахунку спробували 4 лютого, після арешту попереднього голови Центрального банку М’янми, якого військові замінили своєю людиною. Таким чином диктатура спробувала обійти міжнародні санкції, накладені на М’янму після захоплення влади військовими та арешту легітимних урядовців.

Наразі ситуацію не коментують ані представники режиму М’янми, ані уряд США.

США, Канада, Європейський союз і Велика Британія оголосили про санкції після державного перевороту в південноазійський країні. За даними ООН, у М’янмі з тих пір вбили щонайменше 54 людини і затримали понад тисячу.

За даними джерел видання, розпорядження Байдена дало Федеральному резервному банку США юридичні повноваження зберігати кошти Центрального банку М’янми необмежено довго.

Інші джерела повідомляють, що блокування резервів М’янми запровадили ще задовго до перевороту — у 2020 році країну помістили до «сірого списку» через підозру у відмиванні коштів, і зокрема через ризики надходження на рахунок грошей від продажу наркотиків.