У Мʼянмі силовики за добу вбили 38 осіб. Вони погрожують демонстрантам у TikTok

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Під час масових протестів в Мʼянмі в середу, 3 березня, поліція вбила 38 осіб. Жорстоке придушення мітингів проти військової хунти спостерігалося в містах Моунʼюа, Патейн, Янгон, Таунджі та столиці Найпʼїдо.

Як повідомляє Reuters, проти людей використовували сльозогінний газ, спецтехніку та бойові кулі, від яких загинули більшість жертв.

Верховний комісар ООН з прав людини заявила, що з моменту військового перевороту силовиками було вбито щонайменше 54 людини, але фактичні втрати можуть бути набагато вищі. Арештовано понад 1 700 осіб, в тому числі 29 журналістів.

Активісти опору кажуть, що не мають наміру відступати, незважаючи на жертви. «Ми знаємо, що нас завжди можуть застрелити, але немає сенсу залишатися в живих при хунті», — сказав один з них.

Рада Безпеки ООН вже запланувала закрите засідання, на якому буде обговорюватися питання введення санкцій. Європейський Союз поки призупинив підтримку проєктів розвитку в Мʼянмі, щоб заблокувати фінансову допомогу військовим.

Генерали Мʼянми при цьому ігнорують тиск іззовні. Спеціальний посланник ООН у Мʼянмі Крістін Бургенер заявила, що попередила вищі чини Міноборони про жорсткі заходи проти армії. Відповідь була короткою: «Ми звикли до санкцій, виживемо і так».

Серед іншого, журналісти повідомляють про погрози з боку військових і поліцейських у соцмережі TikTok. У ній «гуляють» сотні роликів з солдатами і силовиками, які ціляться в камеру і погрожують вбивством усім, хто вийде проти них.

«Я буду стріляти вам в *бані обличчя і я використовую справжні кулі. Якщо ти хочеш стати мучеником, я виконаю твоє бажання», — сказано в посланні одного з військових.

Мала частина силовиків все ж відмовляється виконувати накази. Щонайменше 19 поліцейських втекли до Індії. Голова індійської поліції заявив, що очікує на потік утікачів.