Військовий уряд у Мʼянмі заблокував соцмережі через зростаючі протести

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військовий уряд Мʼянми через три дні після захоплення влади у країні, на тлі зростаючих протестів проти нового режиму наказав провайдерам заблокувати соціальні мережі. Влада своє рішення пояснила збереженням безпеки у країні.

Про це пише Bloomberg.

Міністерство транспорту і комунікацій зобовʼязало провайдерів заблокувати соцмережі до опівночі 7 лютого. Facebook, Instagram і WhatsApp вже не працюють — їх заблокував державний оператор MPT.

Іноземний оператор Telenor, який працює у Мʼянмі, висловив «стурбованість» через вплив військових на права людини. Facebook тим часом закликав військових відновити звʼязок.

За даними журналістів, метою блокування було придушити «Рух громадянської непокори», який через соцмережі закликає не підкорятися військовим і виступає на підтримку фактичного лідера країни Аун Сан Су Чжі, заарештованої напередодні.

  • У листопаді 2020 року в М’янмі відбулися парламентські вибори, на яких перемогла партія президента Аун Сан Су Чжі. Однак військові не визнавали їхніх результатів і заявляли про фальсифікацію. 1 лютого 2021 року військові здійснили держпереворот і оголосили, що влада переходить у руки головнокомандувача Збройних сил Мін Аун Хлаїнга. Віцепрезидент Мʼїн Шве призначений виконувачем обовʼязків президента. Аун Сан Су Чжі затримали — їй загрожує 2 роки вʼязниці. Президент Він Мʼїн також арештований.
  • Протестувати проти військових вже почали медики в 30 містах країни. Вони погрожують припинити роботу, що погіршить ситуацію із коронавірусом.