Лікарі М’янми долучилися до спротиву військовій диктатурі. Вони погрожують припинити роботу, що погіршить ситуацію з коронавірусом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Медичні працівники по всій М’янмі долучилися до загальнонаціонального руху непокори та пригрозили страйком через військовий переворот, що відбувся в 1 лютого. Наразі припинити роботу готовий персонал 70 лікарень у 30 містах країни.

Про це повідомляє Business Insider.

Лікарі написали відкритого листа до міжнародної медичної спільноти, яку закликають до солідарності й тиску на уряди країн світу, аби ті не визнали нове військове керівництво Мʼянми.

Медики зазначають, що докладають усіх зусиль для боротьби з коронавірусом попри обмежені ресурси, а новий уряд, утворений в результаті перевороту, поставив свої інтереси вище за інтереси громадян М’янми, що потерпають від усебічної кризи.

«Оскільки цей військовий режим не має легітимності, ми не визнаємо його як свій уряд. Ми відмовляємося виконувати будь-які розпорядження нелегітимного військового режиму, який вже довів, що йому не має діла до наших бідних пацієнтів… Будь ласка, натисніть на свої уряди, щоб вони не визнавали нелегітимний військовий режим», — йдеться в листі.

Лікарі М’янми вважають єдиним легітимним режимом демократично обраний уряд президента Аун Сан Су Чжі.

Страйк може послабити заходи боротьби з коронавірусом у країні, де на сьогодні зафіксовано 140 тис. випадків зараження й 3 тис. смертей серед населення в 54 млн. громадян. Напередодні перевороту лікарі почали вакцинувати працівників важливих галузей та членів парламенту.

Припинення роботи є частиною кампанії громадської непокори, в рамках якої мешканці М’янми минулої ночі гриміли каструлями та сковорідками в колишній столиці Янгон — тамтешні мешканці пояснюють ці дії давньою традицією вигнання зла та поганої карми.

Активісти по всій країні долучаються до групі непокори у Facebook, де наразі налічується 150 тис. членів. Для переписки використовують додаток Bridgefy, який скачали 600 тис. разів у перші години після військового перевороту. Цей мексиканський додаток був популярним під час протестів у Гонконгу, а самі розробники вважають, що він може стати в нагоді і у М’янмі.

Bridgefy використовує для зв’язку Bluetooth і не потребує під’єднання до мережі, тож його можна використовувати для зв’язку навіть під час відключення всіх комунікацій.

  • У листопаді 2020 року в М’янмі відбулися парламентські вибори, на яких перемогла партія Аун Сан Су Чжі. Однак військові не визнавали їхніх результатів і заявляли про фальсифікацію. Врешті 1 лютого армія вчинила переворот і заарештувала канцлера й інших урядовців. Тимчасовим очільником держави став генерал Мін Аун Хлаїнг.
  • У Мʼянмі в день військового перевороту спортсменка знімала відеоурок з аеробіки, в той час як за її спиною їздили броньовані машини з кулеметами. Відео швидко стало віральним, і завдяки йому заколот 1 лютого набув більш абсурдного відтінку.