Заколотники в Мʼянмі хочуть засудити канцлера за зберігання вдома рацій. За це главі держави загрожує два роки тюрми

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Заколотники в Мʼянмі хочуть засудити канцлера за зберігання вдома рацій. За це главі держави загрожує два роки тюрми

Twitter / Elaine Pearson

Після військового перевороту поліція М’янми звинуватила затриманого канцлера Аун Сан Су Чжі в незаконному зберіганні рацій, за що главі держави загрожує два роки в’язниці.

Як повідомляє The Guardian, портативні радіостанції, які знайшли під час обшуку 1 лютого в резиденції Су Чжі, були ввезені з порушенням закону про імпорт, а їх використання охороною президента відбувалося без спеціального дозволу.

Фактичне звинувачення канцлеру — порушення законів про імпорт і експорт товарів. Її триматимуть під вартою до 15 лютого. Військова диктатура, що прийшла до влади внаслідок перевороту, також розслідуватиме фальсифікації на виборах у листопаді 2020 року, оскільки вважає, що партія Су Чжі перемогла незаконно.

Канцлер, як і президент Він М’їн, наразі перебувають під вартою. Обох посадовців військові затримали вранці 1 лютого, перш ніж як головнокомандувач армії Мін Аун Хлаїнг оголосив надзвичайний стан на один рік.

Крім перших облич М’янми, військові заарештували й інших чиновників і членів парламенту з правлячої партії Ліги за демократію — загалом близько 400 осіб, пише CNN. Для укріплення свого правління військова диктатура також змінила склад уряду на своїх союзників.

Канцлер Мʼянми Аун Сан Су Чжі.

UN Geneva / Flickr

Несподіваний переворот стався в день, коли парламент мав відкрити свою першу сесію після місяців напружених суперечок між урядом і могутньою армію через результати виборів, де партія військових дістала меншість. Виборча комісія заявила, що масових порушень на виборах не було.

Аналітики вважають, що переворот більше пов’язаний з прагненнями військових відновити свою владу та з амбіціями головнокомандувача Мін Аун Хлаїнга, який мав цього року піти у відставку.

«Стикаючись із обов’язковою відставкою через кілька місяців, без шляхів до цивільних владних ролей, на тлі глобальних закликів віддати його під слідство Гаагського суду він був занепокоєний», — пояснив Джаред Дженсер, міжнародний правозахисник, який раніше надавав безкоштовні послуги офісу канцлера Су Чжі.

На тлі кампанії громадської непокори і закликів диктатури до законослухняності мешканці М’янми побоюються повторення історії. Понад 50 років у країні була військова диктатура, яка довела населення до зубожіння, жорстко репресувала опозицію, діячів культури і працівників ЗМІ.

Су Чжі багато років боролася з диктатурою, аж поки її партія не перемогла на виборах у 2015 році та не сформувала перший за довгий час цивільний уряд. Правозахисники М’янми повідомляють, що під час останніх військових режимів права людини не діяли, а політичних в’язнів закривали на десятиліття в тюрмах, де потім катували.

  • Медичні працівники по всій М’янмі долучилися до загальнонаціонального руху непокори та пригрозили страйком через військовий переворот. Наразі припинити роботу готовий персонал 70 лікарень у 30 містах країни.
  • У Мʼянмі в день військового перевороту спортсменка знімала відеоурок з аеробіки, в той час як за її спиною їздили броньовані машини з кулеметами. Відео швидко стало віральним, і завдяки йому заколот 1 лютого набув більш абсурдного відтінку.