У Мʼянмі тривають протести після військового перевороту. Людям вимкнули соцмережі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У столиці Мʼянмі Янгоні не менш як дві тисячі людей вийшли на акцію протесту проти військових, які влаштували державний переворот. Окрім цього, люди незадоволені тим, що їм заблокували соціальні мережі — Facebook, Instagram та Twitter, а мобільний звʼязок працює з перебоями.

Про це повідомляє BBC.

Люди скандували, що не хочуть військової диктатури. Один із протестувальників заявив, що вони будуть рухатися вперед, поки не добʼються демократії. Демонстрації також відбуваються у містах Мауламін і Мандалай.

Багато хто тримав фотографії затриманої лідерки Аунг Сан Су Чжі та був одягнений у червоний колір — колір її партії.

Як повідомляє кореспондент BBC у Південно-Східній Азії Джонатан Гед, військова влада поки не розганяє демонстрації непокори, але він припускає, що незабаром це почнуть робити. Проте наразі вони уникають прямого зіткнення з протестувальниками.

Фактична лідерка країни Аун Сан Су Чжі та старші лідери її Національної ліги за демократію (НЛД) перебувають під домашнім арештом відтоді, як армія взяла під свій контроль уряд та оголосила надзвичайний стан на рік.

Правозахисні групи розкритикували відключення інтернету, закликаючи відновити звʼязок. Amnesty International заявила, що відключення електроенергії було «огидним і безрозсудним», і попередила, що це має ознаки порушення прав людини.

Спеціальний доповідач ООН щодо Мʼянмі Томас Ендрюс сказав: «Генерали зараз намагаються паралізувати громадянський рух опору і тримати зовнішній світ у невіданні, перекривши практично весь доступ в інтернет».

Що сталось у Мʼянмі?

У листопаді 2020 року в М’янмі відбулися парламентські вибори, на яких перемогла партія Аун Сан Су Чжі. Однак військові не визнавали їхніх результатів і заявляли про фальсифікацію. Першого лютого 2021 року військові здійснили держпереворот та оголосили, що влада переходить у руки головнокомандувача Збройних сил Мін Аун Хлаїнга. Віцепрезидент Мʼїн Шве призначений виконувачем обовʼязків президента. Аун Сан Су Чжі затримали — їй загрожує 2 роки вʼязниці. Президент Він Мʼїн також арештований.

Мʼянма — це країна з 54-мільйонним населенням, що межує з Бангладеш, Індією, Китаєм, Таїландом і Лаосом. З 1962 по 2011 рік нею прямо чи опосередковано керував репресивний військовий уряд, що викликало міжнародний осуд та запровадження санкцій.

Аунг Сан Су Чжі роками виступала за демократичні реформи. Поступова лібералізація почалась у 2010 році, хоча військові все ще зберігали значний вплив. Уряд на чолі з Су Чжі прийшов до влади після вільних виборів у 2015 році. Однак у 2016-му вона зіткнулася з проблемою рохінджа — мусульманського народу, який розмовляє мовою, близькою до бенгальської, і компактно проживає в штаті Ракхайн (Аракан). У 2017 році сепаратисти з «Армії порятунку Аракан рохінджа» напали на кілька поліцейських відділків. Армія Мʼянми відповіла на це репресіями — на думку міжнародної спільноти та правозахисників, неспівмірно жорстокими. Кілька сотень тисяч рохінджа тікали в сусідній Бангладеш. Після цього стався розкол між Су Чжі та її міжнародними прихильниками, адже вона відмовилась засудити репресії або схарактеризувати це як етнічну чистку.