В останні роки М’янма скуповувала передові технології для стеження та розвідки. Тепер ними озброїлась військова диктатура

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В останні роки М’янма скуповувала передові технології для стеження та розвідки. Тепер ними озброїлась військова диктатура

Lauren DeCicca / Stringer

Військова диктатура у М’янмі, що передувала короткотривалій демократії, використовувала для контролю грубі та дешеві методи — доноси, катування тощо. Генерали, що очолили державний переворот у лютому цього року, мають вже набагато більш просунуті технології: ізраїльські шпигунські безпілотники, європейське обладнання для зламу iPhone та американські програми для викрадення даних.

Про це пише The New York Times.

Протягом останніх двох років уряд М’янми скуповував передові технології, що допомогли народу країни інтегруватися зі світом після десятків років ізоляціоністської диктатури — зокрема, освоїти інтернет. Більш специфічні технології були продані уряду задля модернізації правоохоронних органів.

Однак військові взяли владу так само швидко, як і віддали її цивільному уряду, а з нею отримали в своє розпорядження багатий арсенал передових шпигунських і військових технологій. Цими технологіями скористалися для придушення опонентів перевороту.

Видання отримало в своє розпорядження сотні сторінок бюджетних документів М’янми за два останні роки, у яких йдеться про витрату десятків мільйонів доларів на технології, які можуть стежити за користувачами смартфонів і комп’ютерів, визначати їхнє місцеперебування, підслуховувати розмови тощо. Папери надали джерела в бюджетному комітеті парламенту.

Документи детально описують компанії та функціонал їхніх технологій, що формально можна придбати для боротьби з відмиванням коштів та розслідування кіберзлочинів.

Розбудова сучасної поліцейської держави в М’янмі частково залежала від таких покровителів, як Росія та Китай, що вільно продають свої технології диктатурам. Також вона залежала від західних партнерів, які вбачали в гібридному цивільно-військовому режимі можливість розбудувати сучасну ринкову демократію.

Згідно з бюджетними даними, М’янма придбала технології стеження в ізраїльських, американських і європейських компаній попри заборону їхніх урядів на продаж подібних речей державі, чиї військові в 2017 році влаштували геноцид народу рохінджа. Навіть у країнах, що не блокують таку торгівлю, багато компаній не співпрацюють з режимами, що порушують права людини, однак М’янма скористалась послугами посередників.

Також у розпорядженні видання опинились документи військової диктатури М’янми, в яких йдеться про встановлення місцеперебування критиків режиму в соцмережах, що неможливо здійснити без спеціалізованого зарубіжного обладнання. Так, в бюджетних паперах велику статтю займають технології для зламу комп’ютерів і гаджетів.

Прикметно, що серед останніх закупок М’янми — спецпрограми MacQuisition для вилучення даних з комп’ютерів Apple, розроблені компанією BlackBag Technologies із США, яку нещодавно придбала ізраїльська Cellebrite. Наразі обидві компанії займаються розробкою складних інструментів для проникнення в заблоковані та зашифровані гаджети, витягнення з них даних та відстеження їх місцеперебування.

Назви цих компаній фігурують у судових документах М’янми — зокрема у справі проти репортерів Reuters, які висвітлювали геноцид рохінджа в 2018 році. За допомогою технологій Cellebrite поліція знайшла та заарештувала їх.

Ще однією цікавинкою стало придбання військовими М’янми обмеженої серії бронемашин ізраїльської компанії Gaia Automotive Industries, які побачили лише під час перевороту 1 лютого.