Переворот у Мʼянмі: в ООН заявили про наявність доказів застосування бойової зброї проти мітингарів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Переворот у Мʼянмі: в ООН заявили про наявність доказів застосування бойової зброї проти мітингарів

В Організації Обʼєднаних Націй заявили, що отримують докази застосування проти демонстрантів у Мʼянмі бойової зброї з боку військових. У країні тривають протести через військовий переворот, що відбувся 1 лютого.

Про це повідомляє BBC.

Томас Ендрюс, представник ООН з прав людини в Мʼянмі, сказав, що, хоча його команді було відмовлено у вʼїзді до країни, зʼявляється «все більше повідомлень і доказів, що проти учасників протесту використані бойові набої».

Ендрюс закликав ООН розглянути можливість запровадження економічних санкцій проти Мʼянми, заборони на експорт зброї і заборони на вʼїзд організаторам військового перевороту.

Крім того, близько 300 членів парламенту Мʼянми закликали ООН розслідувати «грубі порушення прав людини», які, за їхніми твердженнями, були здійснені військовими під час перевороту.

У листі до Ради з прав людини ООН депутати звинуватили сили безпеки Мʼянми в розстрілі учасників протестів проти перевороту. У пʼятницю посол Великої Британії в ООН Джуліан Брейтвейт зачитав лист парламентаріїв Мʼянми. Він закликав Раду з прав людини «підтримати зусилля» у виявленні можливих порушень шляхом проведення розслідування.

Брейтвейт сказав, що військовий переворот привів до арешту цивільних лідерів, повідомлень про розстріли демонстрантів і «обмеження свободи слова шляхом підготовки закону про телекомунікації, призначеного для контролю доступу до Інтернету і мобільних послуг».

  • 1 лютого 2021 року в Мʼянмі стався військовий переворот. Владу в країні взяла армія і генерал Мін Аун Хлайн. Військові виступили проти голови уряду Аун Сан Су Чжі, партія якої перемогла на виборах у листопаді 2020 року. Військові затримали членів уряду, ввели військовий режим та заблокували соцмережі. В країні почалися протести, а США і ООН вимагають звільнити уряд.
  • Президент США Джо Байден схвалив указ про введення санкцій стосовно лідерів військового перевороту у Мʼянмі. Санкції вирішили запровадити після того, як у столиці Найпʼїдо вистрілили жінці в голову.