«Це партія Дональда Трампа». Експрезидент США готується закріпити вплив серед республіканців та висуватися на виборах 2024 року

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Це партія Дональда Трампа». Експрезидент США готується закріпити вплив серед республіканців та висуватися на виборах 2024 року

Book Catalog / Flickr

В останні тижні резиденцію Дональда Трампа у Флориді відвідує безліч представників Республіканської партії, які прагнуть його підтримки, що однозначно свідчить про його вплив. Колишній президент США найімовірніше скористається цим впливом для закріплення своєї влади в партії та повернення до Білого дому в 2024 році.

Про це пише The Washington Post.

До офісу Трампа в «Мар-а-Лаго» вже навідувалися очільниця партії Ронна Ромні Макденіел, конгресмени, а також обране коло колишніх помічників і радників, які хочуть добитися його прихильності та підтримки на виборах. За такими зустрічами Трамп почав будувати свою нову політичну операцію та цементувати роль фактичного лідера Республіканської партії.

Експрезидент також формалізує структуру політичних радників довкола себе та планує розпочати програму фінансової підтримки кандидатів, які йому до вподоби. Його команда перевірятиме перспективність цих кандидатів в залежності від того, що вони говорили і робили для Трампа в минулому.

Іншим робочим питанням для Трампа є створення нового порядку денного, який замінив би його «Америка понад усе» з кампанії 2016 року. Зазначається, що вона буде зосереджена на проблемах безпеки кордонів та торгівлі.

Як пише видання, такі дії колишнього глави держави — це не просто вплив на Республіканську партію зі сторони, оскільки головна задача Трампа — політичне повернення. Він розпитує своїх спільників про те, як розпочати кампанію 2024 року і хто може бути його конкурентом у лавах партії. Також Трамп закинув ідею про створення нової партії.

Вплив Трампа на республіканців може остаточно закріпитися в неділю, 28 лютого на конференції «Консервативна політична дія», де він виступить з найбільшою промовою з часу свого виїзду з Білого дому.

Попри те, що за влади Трампа партія програла Палату представників, Конгрес і Білий дім, а йому самому двічі оголошували імпічмент, зокрема через участь у заколоті 6 січня у Вашингтоні, навіть найзапекліші критики експрезидента вважають, що він фактично контролює республіканців.

«Це партія Дональда Трампа. Це партія Марджорі Тейлор Грін. Ми, можливо, складаємо 10%. Від Трампа потрібно було повністю відмовитися. Тільки тоді можна було б поборотися за душу Республіканської партії. Цього не сталося», — сказала Сара Лонгвел, партійний стратег, яка заснувала рух «Республіканські виборці проти Трампа».

Колишній президент також відійшов від конспірологічних теорій про фальсифікацію виборів, і більше говорить про свій програш як про наслідок зміни правил голосування. Команда Трампа радить йому не чіплятися за тему виборів і рухатись далі.

  • Лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл звинувачував колишнього президента Дональда Трампа в організації штурму Капітолія 6 січня, а в кулуарах говорив про готовність випхати його з партії. Однак тепер його риторика кардинально змінилась — він готовий підтримати свого одіозного товариша по партії на майбутніх виборах.
  • Неочікувана перемога магната нерухомості Дональда Трампа у 2016 році не сталася сама собою — на всьому шляху до президентства мільярдера підтримувала його сім’я, бізнесмени й адвокати Нью-Йорка, медіамагнати, окремі політики, активісти. Видання Business Insider склало список із 125 осіб, завдяки яким Трамп отримав у своє розпорядження Білий дім і мало не залишився в ньому, попри поразку на виборах 2020 року.
  • Трамп ризикує потрапити за ґрати, але зовсім не через свою роль у штурмі Капітолія 6 січня, а через розслідування прокуратури Нью-Йорка. Підозрюють, що він маніпулював оцінкою своїх статків, щоб отримати кредити та уникнути податків, що є тяжким злочином.
  • Згідно з висновками політологічного дослідження, за лідерства Трампа Республіканська партія США помітно відступила від демократичних норм і наблизилася до авторитаризму. Дослідники зазначають, що показники прихильності до демократії серед республіканців почали падати ще за президентства Барака Обами й обвалилися вже за Трампа.
  • Колишній радянський шпигун заявив, що Москва підтримувала Трампа протягом 40 років, аж поки він не став президентом. У 1987 Трамп разом із дружиною навідався до Москви та Ленінграда, де агенти КДБ переконували мільярдера піти в політику, оскільки знали про його інтелектуальну та психологічну вразливість і слабкість до лестощів.