Лідер республіканців у Сенаті нещодавно звинувачував Трампа в заколоті. Тепер він готовий підтримати його на наступних виборах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Лідер республіканців у Сенаті нещодавно звинувачував Трампа в заколоті. Тепер він готовий підтримати його на наступних виборах

DonkeyHotey / Flickr

Лідер республіканської меншості в Сенаті США Мітч Макконнелл звинувачував колишнього президента Дональда Трампа в організації штурму Капітолія 6 січня, а в кулуарах говорив про готовність випхати його з партії. Однак тепер його риторика кардинально змінилась — він готовий підтримати свого одіозного товариша по партії на майбутніх виборах.

Про це пише Politico.

Республіканський лідер Макконнелл заявив, що підтримає Трампа на виборах 2024 року, якщо той стане кандидатом від його партії. Ще два тижні тому він звинувачував експрезидента в заколоті у Вашингтоні, унаслідок якого загинули п’ятеро людей.

«Кандидат від партії? Безперечно», — відповів Макконнелл на запитання журналіста Fox News про те, чи підтримає він Трампа, якщо республіканці висунуть його кандидатуру.

Сенатор зробив цю ремарку на тлі публічної сварки з колишнім президентом через події 6 січня у столиці США, коли натовп прибічників Трампа увірвався до будівлі Капітолія, де конгресмени затверджували перемогу Джо Байдена.

Минулого тижня Трамп обрушився з критикою на Макконнелла та звинуватив його у послабленні Республіканської партії.

«Мітч — смурний, похмурий та неусміхнений політичний плуг, якщо республіканські сенатори збираються залишитися з ним, вони більше ніколи не переможуть», — сказав він.

Макконнелл в інтерв’ю Fox News зазначив, що безліч інших республіканців планують висувати свої кандидатури на виборах президента у 2024 році.

Можливість висування Трампа залишається реальною, оскільки він досі популярний серед республіканських виборців. Сенатор Мітт Ромні передбачає, що Трамп виграє праймеріз 2024 року, якщо знову захоче потрапити в Білий дім.

  • Колишній президент США Дональд Трамп активно обговорював зі своїм оточенням створення нової політичної сили для продовження свого впливу. Опальний лідер досі має широку підтримку серед американців. Рух Трампа мав називатися Партія патріотів.
  • Неочікувана перемога магната нерухомості Дональда Трампа у 2016 році не сталася сама собою — на всьому шляху до президентства мільярдера підтримувала його сім’я, бізнесмени й адвокати Нью-Йорка, медіамагнати, окремі політики, активісти. Видання Business Insider склало список із 125 осіб, завдяки яким Трамп отримав у своє розпорядження Білий дім і мало не залишився в ньому, попри поразку на виборах 2020 року.
  • Трамп ризикує потрапити за ґрати, але зовсім не через свою роль у штурмі Капітолія 6 січня, а через розслідування прокуратури Нью-Йорка. Підозрюють, що він маніпулював оцінкою своїх статків, щоб отримати кредити та уникнути податків, що є тяжким злочином.
  • Згідно з висновками політологічного дослідження, за лідерства Трампа Республіканська партія США помітно відступила від демократичних норм і наблизилася до авторитаризму. Дослідники зазначають, що показники прихильності до демократії серед республіканців почали падати ще за президентства Барака Обами й обвалилися вже за Трампа.
  • Трамп працює над кількома платформами, які допоможуть йому повернутися в політику. Він не робить виступів і не дає інтерв’ю, не записує відео, однак виконує іншу роботу — вичікує на час для майбутнього «камбеку».
  • Колишній радянський шпигун заявив, що Москва підтримувала Трампа протягом 40 років, аж поки він не став президентом. У 1987 Трамп разом із дружиною навідався до Москви та Ленінграда, де агенти КДБ переконували мільярдера піти в політику, оскільки знали про його інтелектуальну та психологічну вразливість і слабкість до лестощів.