Колишній радянський шпигун заявив, що Москва підтримувала Трампа протягом 40 років, аж поки він не став президентом

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Колишній радянський шпигун заявив, що Москва підтримувала Трампа протягом 40 років, аж поки він не став президентом

Gage Skidmore / Flickr

СРСР зрощував Дональда Трампа ще з 70-х років і підтримував його політичні амбіції, а агенти КДБ всіляко йому лестили і пророчили президентське крісло. Про це заявив колишній радянський шпигун Юрій Швець, який нині проживає в США, повідомляє The Guardian.

Зі свідчень ексшпигуна випливає, що Трамп став об’єктом операції радянських і чехословацьких спецслужб у 1977 році, коли той одружився на чеській моделі Івані Зельницьковій. Кілька років по тому Трамп відкрив свій перший готель Grand Hyatt New York і закупив для нього телевізори в радянського емігранта Семена Кісліна, який нібито був агентом КДБ і дав наводку на молодого мільярдера.

У 1987 Трамп разом із дружиною навідався до Москви та Ленінграда, де агенти КДБ переконували мільярдера піти в політику, оскільки знали про його інтелектуальну та психологічну вразливість і слабкість до лестощів.

«Це ситуація, коли людей вербують коли вони ще студенти, а потім вони займають важливі посади. Щось подібне відбувалося і з Трампом», — сказав Швець.

Колишній Майор КДБ, а нині експерт з корпоративної безпеки Швець у 80-х працював кореспондентом ТАСС у Вашингтоні, а в 90-ті отримав громадянство США. Він також співпрацював з колишнім радянським і російським шпигуном і критиком російського режиму Олександром Литвиненком, якого отруїли радіоактивним полонієм у Лондоні в 2006.

Ексшпигун став ключовим джерелом для нової книги журналіста Крейга Унгера «Компромат», у якій досліджуються відносини між Дональдом Трампом і звинуваченим у торгівлі людьми, а нині покійним мільярдером Джеффрі Епштейном.

За словами Швеця, агенти КДБ поводилися з Трампом так, ніби були надзвичайно вражені його особистістю та вважали, що він має стати президентом США і змінити світ. Одразу після цього Трамп почав шукати можливості для висування своєї кандидатури від Республіканської партії.

У 1987 році він опублікував велике оголошення в провідних виданнях, у якому звинуватив Японію в експлуатації США, закликав вийти з НАТО та зазначив, що не треба захищати країни, які не здатні до оборони самі. Після публікації цього тексту, що сильно відрізнявся від типових американських поглядів на світ в період Холодної війни, Швець отримав привітання з успішним «активним заходом».

«Це було просто безпрецедентно. Я дуже добре знайомий з активними заходами КДБ починаючи з ранніх 70-х і 80-х, а потім з активними заходами Росії, але я не чув нічого подібного і навіть схожого — аж поки Трамп не став президентом цієї країни — бо це було просто смішно. Було важко повірити, що хтось опублікує таке під своїм іменем, і що це дійсно вразить серйозних людей на Заході, але так і вийшло, і хлопець став президентом», — розповів Швець.

Росія радо вітала перемогу Дональда Трампа в 2016 році, і хоча спецрозслідування в США не виявило фактів змови команди кандидата з російськими спецслужбами, між ними все ж було підозріло багато контактів. Швець розчарувався розслідуванням і вирішив провести своє — його результати були покладені в основу «Компромату» Унгера.

«Трамп був ідеальною мішенню в багатьох відносинах: його марнославство та самозакоханість зробили з нього чудову мішень для вербування. Його культивували протягом 40 років, до самого його обрання», — переконаний Унгер.

За словами журналіста, випадок з вербуванням Трампа не був грандіозним планом, оскільки радянські спецслужби з початку 80-х «вербували як божевільні» й переслідували десятки людей.

  • За лідерства Трампа Республіканська партія США помітно відступила від демократичних норм і наблизилася до авторитаризму. За висновками політологів, партія протягом останніх років наблизилась до турецької Партії справедливості та прогресу Реджепа Ердогана та угорської «Фідес» Віктора Орбана — авторитарних політичних сил, схильних нехтувати громадянськими свободами.